Izraz lica  konja – nešto sasvim lično

U ljudskoj je prirodi da onome što volimo pripisujemo ljudske osobine. U ranom djetinjstvu su to prvo omiljene igračke, koje u mašti djeteta govore, raduju se, vole i tuguju. Kasnije, kada prevaziđemo igračke, ljudske osobine pripisujemo voljenim životinjama, bojažljivo, znajući da je to ipak samo naša mašta. Časopis Nacionalna geografija je u Oktobru 2017. godine objavio  članak o izrazima lica konja, koji govori  da nam naši ljubimci  ipak nalikuju više, nego smijemo i pomisliti. https://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/10/.
U obilju različitih članaka, navedeni je  inspirisan i potkrijepljen činjenicama naučnog istraživanja naučnika Univerziteta u Sussex-u. http://www.sussex.ac.uk/broadcast/read/31416.  Naučnici su tokom studije prije svega evaluirali anatomiju glave konja, i to naročito mišiće odgovorne za izraze lica. Potom su posmatrali snimke ponašanja konja, ukupno 15 sati video snimaka  od 86 konja različitih po spolu i pasmini, starosti od 4 nedjelje do 27 godina života.

Zadnji korak njihovog istraživanja je upotreba ”alata” koji dekodira izraze lica EquiFACS (od engl. Equine Facial Action Coding System) http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0131738 . Equi FACS alat opservira pokrete oka, usana, nozdrva i brade, te na osnovu dobijenih rezultata formira gestikulacijsku mapu. Rezultat: konji koriste 17 diskretnih izraza lica u komunikaciji. To je 10 manje od čovjeka, ali 1 više od psa i 4 više od čimpanze.

Autori studije naglašavaju da su sličnosti između ljudi i konja u smislu ekspresija lica nevjerovatne, a uključuju dizanje unutrašnjeg dijela obrva (”pseći pogled”) da pokazu tugu i iznenađenje, povlače zadnji ugao usana (osmjehuju se) u znak pozdrava ili submisivnosti, širom otvaraju oči u strahu.Također smatraju da izraz lica mogu povezati sa emocionalnim stanjem konja i time pomoći veterinarima u praktičnom radu.

Više o studiji:

Jen Wathan , Anne M. Burrows, Bridget M. Waller, Karen McComb (2015). EquiFACS: The Equine Facial Action Coding System. Plos one 10(9): e0137818. doi:  https://doi.org/10.1371/journal.pone.0131738

 

ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Selma Jusufović
Suosnivač ranča za konje Lazy Horse i voditelj jahaćeg kampa za djecu. Po profesiji je doktor medicine, bavi se rekreativnim jahanjem 6 godina, a konje voli oduvijek.