Kako izgleda jedan konjski dan na Lazy Horse-u ?

Konjski dan počinje malo drugačije nego naš.

Oni se u ranim satima bude (prije nas) i jedu svoje najdraže, sijeno.
Preko noći se valjaju i zaprljani, blatnjavi i prašnjavi.

Tu nastupamo mi, jahači / konjari. Čistimo im se boksove i iščetkamo dlaku na površini tijela, rep i grivu (tvrda i meka četka, češalj). Ukoliko su imali deke ili jakne (najčešće hladniji dio godine) moramo ih skinuti da ne bi došlo do preznojavnja.

Vikendom, već oko devet sati, naši konji kreću sa treninzima. Tu se svakom konju stavlja podsedlica, amortizer (po potrebi) i naravno sedlo pa na kraju uzde. Ukoliko se radi neki npr. preponski treninzi, stavljaju se štitnici za noge. Svaki konj ima svoju opremu. Najčešće u manježu bude četiri ili pet konja, zavisno od broja jahača u grupi.

Ukoliko je konj bolestan ili povrijeđen, ne radi trening. Nakon svakog treninga im se skida oprema. Peru se žvale, kao i štitnici, čiste se kopita. Treninzi traju do popodne, tada konji idu na odmor. Na kraju dana konjima se peru, mažu i čiste kopita jer su krucijalna za život svakog konja. Zbog fizičke aktivnosti koja ih izmori i zagrije, stavljaju im se deke kako se ne bi prehladili izbjegavajući nagle promjene temperature.

Napokon, dođe i njihov najdraži dio dana, ispaša!
Vrlo je bitno da život konja bude što prirodniji. Oni se tu igraju, valjaju i trče.
To je njihovo mjesto, njihova livada.

Naveče ih vraćamo u štalu, oni naravno opet jedu sijeno. Kako bi im ishrana bila kvalitetnija i raznovrsnija, konjima se dijele kante zobi sa pšenicom i šećernom trskom.Ne dobije svaki konj istu količinu i sastav hrane.

Nakon toga, mete se štala, rasprema sedlarnica i gase svijetla za konje.
Oni ostatak noći uglavnom provedu jedući sijeno i valjajući se.

To bi bilo to, život konja na Lazy Horse-u.

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Danis Okic
Zaljubljenik u konje i konjicke sportove. Aktivno trenira jahanje u Konjickom klubu Sarajevo.