Uspjesi Konjičkog kluba Sarajevo?

Konjički klub Sarajevo, koji nosi ime glavnog grada Bosne i Hercegovine,  osnovan je 2010. godine, zahvaljujući entuzijazmu pionira konjičkog sporta u našoj zemlji. Svoje aktivnosti, klub u 2018. godini prenosi u Konjički centar Lazy Horse, od kada počinje  ostvarivati značajne sportske rezultate, a njegovi takmičari postaju najperspektivniji u zemlji.

Ovaj sport je jedan od najstarijih, podrazumijeva „upotrebu“ konja u sportske svrhe, odnosno timski rad konja i jahača.  Vrhunski uspjesi koje je Konjički klub Sarajevo ostvario u  takmičarskoj sezoni 2019 su bili upravo u Olimpijski priznatim disciplinama, i to  u dresurnom i preponskom jahanju, kao i u daljinskom jahanju.

U Bosni i Hercegovini ovaj plemeniti sport je u svom usponu. U protekloj sezoni u  BIH je  organizovano više preponskih i dresurnih takmičenja, a u Federaciji  je organizovan KUP Federacije BIH u dresurnom, preponskom i daljinskom jahanju, po pravilima Svjetske konjičke federacije.

Jahači Konjičkog kluba Sarajevo i njihovi konji, ili kako se to u ovom sportu kaže  jahaći parovi, nastupili su u svim dobnim kategorijama i u svim navedenim disciplinama.

Prvo kolo KUP-a FBIH u dresurnom jahanju  su briljirale  sportistkinje dječije kategorije Tayra Jusufović sa osvojenim I mjestom te Ema Mijić i Asja Softić koje su dijelile II mjesto. U naredna dva kola KUP-a ovaj uspjeh je potvrđen, te su u konačnom plasmanu Tayra Jusufović i Ema Mijić osvojile naslov prvakinje i viceprvakinje FBIH u dresurnom jahanju. Također takmičarka Tayra Jusufović je nastupila izvan svoje dobne kategorije, u kategoriji juniori, gdje je na juniorskim utakmicama u sva tri kola osvojila ubjedljivo prvo mjesto.

Nakon dresurnog jahanja na red je došla disciplina preponskog  jahanja. Iako su postigli rezultate izvan svih očekivanja u dresurnom jahanju, ostavljajući konkurenciju daleko iza sebe, u ovom klubu nam kažu, da je preponsko jahanje zapravo njihova primarna disciplina i prava ljubav. Opet nam ponosno predstavljaju svoje takmičarke Tayru Jusufović, Emu Mijić, Asju Softić i Laru Daoust koje su briljirale  u dječijoj i juniorskoj kategoriji u sva tri kola KUP-a. Sa velikom ljubavlju nam predstavljaju i svoje konje, čiji je udio u ovim uspjesima neprocjenjiv, posebno jer ne pripadaju pasminama koje su prvenstveno namjenjene za preponsko i dresurno jahanje, kao što je quarter, lipicaner, haflinger itd. Većina takmičarskih konja vrijedno svakodnevno rade u školi jahanja Konjičkog kluba Sarajevo.

U konačnom plasmanu u KUPU-u FBIH u preponskom jahanju u dječijoj kategoriji Tayra Jusufović i Ema Mijić su osvojile naslov prvakinje i viceprvakinje FBIH, odmah za njima Asja Softić sa osvojenim trećim mjestom u KUP-u, dok se Lara Daoust uspjela izboriti za naslov prvakinje FBIH u juniorskoj kategoriji.

Ali ovaj klub se nije zaustavio na olimpijskim disciplinama, već je hrabro nastupio i u disciplini daljinskog jahanja. Za daljinsko jahanje neki kažu da je poput maratona sa konjima, gdje je za uspjeh i sigurno odjahanu utrku potrebna nadljudska (odnosno nadkonjska 🙂 ) priprema i konja i jahača.

U ovoj disciplini Konjički klub Sarajevo se predstavio sa dva jahaća para u tri kola KUP-a FBIH, te su u konačnom plasmanu značajan rezultat ostvarili  Mihrad Peljto i Rasim Jusufović. Mihrad Peljto je dugi niz godina uspješan takmičar u utrkama daljinskog jahanja u našoj zemlji i regionu.  Rasim Jusufović, iza kojeg stoji dugogodišnje bavljenje trčanjem i uspješno istrčani brojni polumaratoni i maratoni, je  od sezone 2018 je počeo da niže uspjehe u daljinskom jahanju, kada je osvojio I mjesto KUP-a FBIH na 40 km. U sezoni 2019 Peljto je za Konjički klub Sarajevo osvojio naslov prvaka, a Jusufović III mjesto KUP-a FBIH u daljinskom jahanju na dužini od 80 km.

Osim što su naši sportisti dobili priznanje konjičke sportske zajednice FBIH, također su ih  oficijeno prepoznale i državne institucije, te su Tayra Jusufović i Ema Mijić od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo dobile status Perspektivnog sportiste za 2019 godinu.

Bavljenje konjičkim sportom ima jedinstvene efekte na fizičko i mentalno zdravlje, djece, ali i odraslih. Boravak na svježem zraku, fizička aktivnost koja angažuje sve mišićne skupine, samopouzdanje koje jahač dobija (umom, osjećajem i vještinom kontroliše živo biće koje je do 10 puta teže i neuporedivo jače od njega), samo su neke od vidljivih prednosti ovog sporta. Ona nevidljiva, a sigurno najveća prednost je ogromna ljubav koju djeca razvijaju prema ovim plemenitim životinjama, zahvaljujući kojoj postaju posebna mala nacija, ljubitelji konja i njihovi vjerni prijatelji za cijeli život.

Možda će jahanje postati i vaš omiljeni sport a konji velika ljubav, učlanite se u Konjički klub Sarajevo i posjetite Konjički centar LazyHorse kako biste našli odgovor na to pitanje 🙂

Svijet Konja

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaPansion za konje Lazy Horse