Koja je tajna uspjeha Konjičkog kluba Sarajevo

Naš današnji sagovornik je Dr Rasim Jusufović, presjednik skupštine Konjičkog kluba Sarajevo, glavni trener jahanja ovog kluba, sportista u disciplini daljinskog jahanja te licencirani instruktor metode učenja potpomognutog konjima.

Konjički klub Sarajevo ostvario je izvanredne rezultate u takmičarskoj sezoni 2019, šta je tajna uspjeha ?

Recept za uspjeh je vrlo jednostavan, stalno učenje i vrijedno treniranje. Ja bih to objasnio na slijedeći način, u želji da ovladate nekom vještinom potrebno je prvo ovladati teoretskim znanjem. To je bar danas lako ostvarivo jer je znanje univerzalno dostupno zahvaljujući globalizaciji i internet eri koja nam je omogućila  dostupnost literature u formi knjiga, publikacija, online edukacije, youtube klipova itd.

Uporedan korak je praktičan rad, odnosno rad sa konjem pod kontrolom educiranog, iskusnog trenera. Na ovaj način konj i jahač grade samopouzdanje, povjerenje i naravno razvijaju potrebne vještine, neophodne za uspjeh. Za ovaj korak smo se odlučili da posegnemo za mentorstvom, dobro poznatom metodom prenošenja znanja u poslovnim, strukovnim i obrazovnim procesima.

Na koji način mentorstvo može pomoći jednom klubu i kako taj proces izgleda ?

Tokom školovanja  za operativnog trenera u konjičkim sportovima na Fakultetu sporta u Novom Sadu sam upoznao mnogo profesora sporta i trenera iz oblasti konjičkih sportova. Oni su se vrlo rado ponudili da po definisanom programu razvijaju naše trenere i prate naš rad i napredak kroz redovne posjete našem klubu ali i kroz online razmjenu trening video klipova.

Tako smo u 2019 godini imali tri inostrana trenera jahanja i dva veterinara, usko specijalizovana za konje, koji su boravili u Konjičkom centru LazyHorse, prenosili nam svoje znanje i pratili naš progres. Taj progres se ogleda ne samo u vidu napretka naših trenera, jahača i utreniranosti naših konja nego uopštenog napretka i postavljanja novih standarda kvaliteta i upravljanja konjičkim centrom.

Sportski rezultati koje smo ostvarili u 2019 govore sami za sebe, Konjički klub Sarajevo je briljirao u svim disciplinama i ostvario fantastične rezultate. Moram priznati da sam izuzetno ponosan na naše jahače i konje a zahvalan svim trenerima koji su nam pomogli da napredujemo a posebno trenerici Ivi Živković koja je nesebično i sa puno ljubavi prenosila svoje neprocjenjivo znanje i bogato medjunarodno iskustvo na sve nas.

Pa šta se to promijenilo za konje i njihove vlasnike u vašem centru?

Pa neki od primjera koji mi ovako padaju na pamet je novi način prehrane sa drobljenim zrnom koji smo uveli 2019. godine. Za ovaj poduhvat smo morali nabaviti posebnu mašinu – drobilicu, a omogućava nam visoku iskorištenost specijalne mješavine zrna.

Zatim, značajno smo proširili  ispuste za konje sa 35 dunuma na 55 dunuma te svakom konju na raspolaganje stavljamo oko 4.000 m2 što spada u visoke standarde dobre brige o konjima jer im omogućava obilje ispaše i kretanja.

Vrlo značajno je novi zimski režim toplotne protekcije konja, koji smo uveli u jesen 2019 u cilju održavanja mišićne mase i spriječavanja izmjene dlake. Radi se o sistemu pokrivanja konja zimskim dekama za štalu i posebnim zimskim dekama za ispust. Taj sistem je nešto što se decenijama koristi u zemljama regiona, a da ne govorim o evropi.

Zašto je toplotna protekcija konja toliko važna?

Održavajući tjelesnu toplotu konji zimi troše mnogo više energije, i u proljeće kada spadne zimska dlaka vidimo koliko je zapravo konj izgubio na težini. Tada nam treba 1-2 mjeseca da povrati težinu i mišićnu masu da bi mogao ući u redovan, a za njega zdravstveno siguran, trenažni proces. Osim toga školski konj sa debelom zimskom dlakom se tokom svog radnog dana oznoji više puta, a svako izlaganje oznojenog konja niskim temperaturama povećava rizik od respiratornih infekcija, kojima su konji vrlo podložni.

Zatim smo uveli i  mnoga druga poboljšanja kao što su npr. uvođenje redovnog treninga konja koji ima za cilj razvoj leđne muskulature, tzv top-line muskulature kao što je poseban program lonžiranja sa pessoa sistemom. Nakon takvog treninga, koji je zahtjevan za mišiće leđa,  konj se podvrgava jednom fizikalnom tretmanu, tj.  izlaganje regije leđa infracrvenim toplotnim zracima uz masažu sa preparatima biljnih ekstraktata  u cilju što bolje prokrvljenosti i relaksacije muskulature.

Zašto je toliko važna leđna muskulatura?

Dovoljno je samo reći da je nehumano na konja sa „upalim leđima” i bez razvijenih leđnih mišića staviti sedlo i jahača. A druga stvar je što je zahtjevnije jahaće radnje konju nemoguće uraditi, bez  velike nelagode, pa čak i bolnosti.

Svi pričaju o podlozi, zašto je toliko važna?

Za lošu podlogu u jahalištu često ljubitelji konja kažu da je “silent horse killer”, pretačna tvrdnja ako mene pitate. Zato smo se odlučili na najbolje i obezbijedili sportskim i školskim konjima vrhunsku podlogu za jahališta. Radi se o savremenom sistemu sa svakodnevnim navodnjavanjem i najfinijim kvarcnim granulacijama pijeska (koje onemogućuju prašenje) i GTEX tekstilnom mješavinom za najbolju amortizaciju i stišljivost što pruža blagotvornu mekoću pri svakom koraku.

Koliko god nam se činilo da su konji snažne i velike životinje, oni su zapravo jako osjetljivi, a jedna od slabijih tačaka im je lokomotorni sistem, tj. noge. Pri učestalim treninzima na tvrdoj i neravnoj podlozi vrlo brzo dolazi do akutnih i hroničnih promjena na zglobovima, tetivama itd. Zbog toga mi kombinujemo treninge na mekoj pješčanoj GTEX podlozi, sa treninzima na travnatom terenu. A zimi imamo sitnu šljunčanu podlogu koja ne smrzava i ne lijepi se za kopita, te osigurava siguran zimski trening i za konje, a time i za jahače.

Sretni smo da danas možemo tvrditi da je Konjički centar LazyHorse mjesto koje pruža najbolje uslove za smještaj i trening sportskih i školskih konja.

Koji je plan za budućnost, koje novosti možemo očekivati?

Pa prije svega rekao bih da ustrajemo na našem putu da imamo  spremne, zdrave i sretne konje koji će sa svojim vlasnicima i polaznicima škole jahanja dati najbolje rezultate. Želimo nastaviti saradnju sa uspješnim trenerima i veterinarima i uz njihovu nesebičnu pomoć omogućiti našim jahačima da otkriju sve tajne ovog prelijepog sporta, steknu samopouzdanje zajedno sa svojim konjima i ostvare svoje sportske snove.

OK, evo ja sam već zainteresovana da naučim jahati i da provodim vrijeme sa tim divnim stvorenjima … Odakle da krenem?

Odgovor je vrlo jednostavan, krenite od Konjičkog centra LazyHorse na kojem aktivnosti sprovodi sporski klub Konjički klub Sarajevo. Čekamo vas tamo i pokazaćemo vam najbolji put za ulazak u predivni svijet konja.

Ponesite jednu mrkvu za ubrzano ostvarivanje prijateljstva 🙂

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Rasim Jusufović
Dugogodišnji zaljubljenik u konje i jahanje u prirodi. Certificirani facilitator za metodu integriranog učenja sa konjima (Calgary, Canada), Operativni trener konjičkih sportova (Fakultet sporta Novi Sad), licencirani jahač (Hrvatski Konjički Savez) te takmičar u disciplini daljinskog jahanja (SKO BiH).