Ishrana ždrijebadi u prvim danima života

Ishrana zdrijebadi u prvim danima zivota 5

Nakon rođenja, crijeva moraju preuzeti novu ulogu probave i apsorpcije hranjivih materija. Istovremeno sa sisanjem počinje se uspostavljati i probava. Kolostrum treba da bude prvi obrok ždrijebeta.

Probavni sistem – u čemu je razlika?

Proporcionalno, probavni sistem novorođenog ždrijebeta se znatno razlikuje od probavnog sistema odraslog konja. U prvim mjesecima života tanka crijeva se najviše razvijaju i imaju veću ulogu u odnusu na debela crijeva.

Debela crijeva se počinju razvijati kao organi probave tokom drugog mjeseca života, ali ždrijebe nutritivno i dalje zavisi od majčinog mlijeka kao primarnog izvora hranjivih materija. Tokom idućih 3-5 mjeseci, u debelim crijevima dolazi do razvoja mikrobne populacije zadužene za razgradnju hrane.

Ishrana zdrijebadi u prvim danima zivota 2Probavni enzimi

Laktoza je glavni šećer mlijeka kobile, a laktaza je najzastupljeniji disaharidni enzim kod novorođenog ždrijebeta.  Aktivnost laktaze najveća je u prednjem dijelu tankih crijeva. Njena visoka aktivnost počinje opadati 4-tog mjeseca starosti, dok se u dobi od 4 godine života ne može detektovati. Zdravo ždrijebe zbog toga može iskoristiti skoro 100% dostupne energije mlijeka tokom prve sedmice života.

Iako ždrijebe već u prvoj sedmici života počinje uzimati žitarice i sijeno od majke, ono neće biti u mogućnosti da iskoristi hranjive materije u njima sve dok ne bude imalo odgovarajuće enzime za njihovu razgradnju.

Ishrana zdrijebadi u prvim danima zivota 3Značaj kolostruma

Ždrijebad se rađaju bez antitijela i dok ne popiju kolostrum nisu u stanju boriti se protiv bilo koje infekcije.Kolostrum je prvo mlijeko koje kobila proizvodi. Bogato je energijom i antitijelima.Ako ždrijebe ne popije kolostrum u prva 4 sata života, potrebno je odmah potražiti veterinarsku pomoć.

Ishrana zdrijebadi u prvim danima zivota 1Energetska vrijednost kolostruma

Kolostrum ima 50% više energije u odnosu na jednaku količinu mlijeka kobile. 1l visoko kvalitetnog kolostruma sadrži približno 1350 kcal u odnosu na 600 kcal koje sadrži 1l mlijeka kobile.

Kobile proizvode dnevno mlijeka u količini od oko 3% svoje tjelesne mase u prvom mjesecu laktacije. Kobila koja je teška 500 kg dnevno proizvede 15 l mlijeka. To je u skladu sa potrebama ždrijebeta, odnosno 25-30% svoje tjelesne težine dnevno (12.4 do 15 l mlijeka/danu).

Ishrana zdrijebadi u prvim danima zivota 4Koliko je dovoljno?

U prvoj sedmici života ždrijebe će sisati 6-8 puta u toku jednog sata, uzimajući oko 80 ml mlijeka svakim obrokom. Učestalost sisanja smanjuje se sa starošću.

Mlijeko kobile osigurava 500-600 kcal energije u 1l. Zdravo 50-kg ždrijebe koje dnevno konzumira 15l mlijeka unese 7.500-9000 kcal.

Uzdržne potrebe u energiji iznose 50kcal/kg, odnosno 2.500kcal za ždrijebe težine 50kg. 5000-6.500 kcal koje ostanu koriste se za aktivnost i rast. Ove dodatne kalorije rezultiraju dnevnom porastu tjelesne težine od 1 do 2 kg tokom prvog mjeseca života.

Novorođeno ždrijebe bi trebalo biti teško 10 do 11 % majčine tjelesne težine. Zdrava ždrijebad će u toku prvog mjeseca života skoro udvostručiti svoju težinu.

Ždrijebad su uglavnom 60% svoje odrasle visine u grebenu tokom rođenja. Rast u visini je između 0.4 i 0.33 cm/d u prvom mjesecu života. 95% svoje odrasle visine dostižu sa 18 mjeseci starosti.

 

ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,