Kontakt

Kontakt, kontakt … daj malo više kontakta!

Ovo su riječi koje često čujemo od trenera jahanja u manježu. A šta u stvari predstavlja taj kontakt? Kontakt je prvenstveno veza ili kanal komunikacije izmedju jahačeve ruke i konjskih usta. Kod naprednijih jahača i konja u višem nivou utreniranosti, kontakt na žvali služi zaokruženju stvorene energije koja teče od zadnjih nogu konja, proteže se preko ledja i završava u žvali. Vrlo često treneri znaju reći da jahač treba da jaše iz lista u žvalu, to je upravo to budjenje energije zadnjih nogu konja koju jahač osjeti kroz tijelo konja u dizginima odnosno žvali. Važno je napomenuti da je ovakav protok energije moguć samo kod utreniranog konja sa dobro razvijenom muskulaturom i u naprednoj fazi treninga kada je konj na pravi način zagrijan. Kontakt je i jedan od najvažnijih kanala komunikacije izmedju jahača i konja. Težnja svakog jahača je da jaše sa lakoćom i bez prisile i da tokom jahanja tek osjeti težinu dizgina u svojim rukama a da se pritom sa svojim konjem fantastično sporazumijeva. Važno je i napomenuti da nivo školovanja konja utiče na postepeno prihvatanje kontakta bez otpora i smanjenje potrebe za većim intenzitetom istoga.

Postavljanje iza vertikale remeti prirodan nagon konja za kretanje unaprijed

Zašto je važno da jahač razvije osjećaj za pravilan kontakt?

U praksi često vidimo da konji ne prihvataju kontakt, negoduju i bore se protiv njega. Takodje nerijetko jahači u želji za “ljepšim” eksterijerom pretjeruju sa kontaktom kako bi dobili izgled prikupljenog konja te stavljaju položaj glave iza vertikale što remeti prirodan nagon konja za kretanje unaprijed. Osim toga takav jak pritisak osim što može uzrokovati povrede usta izaziva kod konja averziju i posljedično izbjegavanje žvale. Postoji prirodna potreba konja da koristi glavu i vrat kao balans ostatku tijela prilikom kretanja, kada slobodno trči, skače, okreće se, te moramo shvatiti da jahač treba da isprati te kretnje iz sedla a ne da ih blokira. Sjedište jahača kao jedno od dejstava mora biti apsolutno neovisno od uzdi kako bi omogućili da zajedno kao tim ostanu u ravnoteži.  Tako kontakt predstavlja direktnu komunikaciju i “lake” ruke jahača moraju pratiti pokrete glave konja kako ga ne bi sputavale i omogućile da pronadje pravi balans i ostane u ravnoteži.

Ring Bit kao loš primjer nasilne žvale zabranjene u mnogim zemljama

Eto ti se konj navalio na žvalu i razvija sve više petu nogu?

I ovo često čujemo u manježu od trenera, kakvu sad petu nogu? Pa radi se o tome da kontakt mora uvijek biti promjenjivog intenziteta koji se mijenja po trenutnoj potrebi vježbe ili manješke figure. Peta noga je sinonim konja koji se navalio na žvalu odaje utisak da je to jedan od njegovih dodatnih glavnih oslonaca uz noge. Kontakt stalnog i jakog intenziteta takodje može dovesti i do povreda usta konja i stvoriti situaciju da konj naglo počnje negodovati i izbjegavati kontakt, za takvu situaciju kažemo da “jahač nosi konja na rukama”. Nerijetko primjetimo snažno negodovanje na pokušaj uspostavljanja kontakta i to kod konja koji npr. nisu dugo jahani pa su se odvikli žvale, kod pokušaja naglog uspostavljanja kontakta nezagrijanog konja u ranoj fazi treninga i nesinhronizovana akcija listova i dizgina. Pomenuto negodovanje se najčešće ogleda kao energično podizanje glave i savijanje ledja i dovodi do gubitka povjerenja i komunikacije izmedju jahača i konja.

Sretan jahaći par

Pa kako sad najbolje ostvariti kontakt?

Važno je uz stručni nadzor na pravi način bez prisilie raditi na svom osjećaju za kontakt. Pravilan kontakt se ne nauči kroz jedan ili dva treninga, pravilan kontakt je komunikacija sa konjem na kojoj jahači rade konstantno i strpljivo kako bi jahanje postalo užitak i za jahača i za konja a pravi spektakl ljepote pokreta za posmatrača. U Konjičkom klubu Sarajevo u okviru treninga mladih jahača pridajemo poseban značaj razvijanju svijesti o važnosti komunikacije izmedju jahača i konja. Ona treba da bude bez prisile a najsretniji smo kada primjetimo taj ‘A HA’ momenat naših jahača i osvještenje tih par grama u dizginima koji uprkos svojoj maloj težini mogu činiti veliku razliku u komunikaciji. Posjetite nas u Konjičkom klubu Sarajevo i otkrijte sve ljepote jahanja i druženja sa ovim plemenitim životinjama.

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
PODIJELI
Rasim Jusufović
Dugogodišnji zaljubljenik u konje i jahanje u prirodi. Certificirani facilitator za metodu integriranog učenja sa konjima (Calgary, Canada), Operativni trener konjičkih sportova (Fakultet sporta Novi Sad), licencirani jahač (Hrvatski Konjički Savez) te takmičar u disciplini daljinskog jahanja (SKO BiH).