Razvoj skeletnog sistema – od ždrijebeta do odraslog konja

Skeletni sistem konja 1

Koštano tkivo mnogo je dinamičnije nego što se to čini na prvi pogled. Proces rasta kostiju uključuje nastanak koštanog tkiva kao i njegovu resorpciju u isto vrijeme.Za izgradnju koštanog tkiva bitna je i pravilna ishrana i adekvatna vježba.

Samo 20 minuta nakon rođenja ždrijebe je sposobno da stoji samostalno, a trčati može nakon nekoliko sati.U ovom stadiju života, konji imaju samo 17 % od ukupnog mineralnog sadržaja kosti odraslog konja, ali i 10 % svoje odrasle težine.

Skeletni sistem konjaSelekcija i breeding konja za određene discipline prakticira se već preko 2000 godina. Ipak, većinu stvari koje smo naučili o rastu i razvoju konja zabilježena je u proteklih 20-30 godina.

VISINA ILI TEŽINA ?

Što se tiče visine, toplokrvni konji će sa starošću od 6 mjeseci imati 84 % visine odraslog konja, a sa 12 mjeseci 94%. Rast u visinu gotovo je završio sa 22 mjeseca dostižući 97% visine odraslog konja.

Težina se postiže sporije. Nakon 6 mjeseci ždrijebe bi trebalo imati 46% svoje odrasle težine, sa 12 mjeseci 65%, a sa 22 mjeseca 90%.

Studije su pokazale da konj tek sa 6 godina postiže maksimalni mineralni sastav kosti. Pri rođenju on iznosi tek 17 %, nakon 6 mjeseci 68%, a nakon 12 mjeseci 76%.

Značajan koštani razvoj počinje prije rođenja nastavljajući se i poslije 18 mjeseci starosti. Period između 3. i 9. mjeseca starosti najznačaniji je za ždrijebad u smislu nastanka razvojnih ortopedskih oboljenja, koja imaju dugoročan efekat na sportski potencijal konja. Iz ovog razloga rast i razvoj ždrijebeta treba da bude umjeren i kontinuiran.

UTICAJ ISHRANE NA RAZVOJ KOSTIJU

Tokom ovog perioda brzog rasta ishrana je jedan od bitnih faktora koji utiče na gustinu kostiju.Preporučeni dnevni prosječni dobitak na težini za 6 mjesečno ždrijebe iznosi 0,65 kg, za one koji imaju 12 mjeseci 0,5 kg, dok za one koji imaju 18 mjeseci treba da bude 0,35 kg.

Ekstremno brzi rast zbog unošenja velike količine energetski bogate hrane, te disbalans kalcija, fosfora i ostalih minerala povezani su sa razvojnim ortopedskim oboljenima, kao ineadekvatni treninzi.

VAŽNOST MINERALA, VITAMINA I PROTEINA

Oslabljene kosti kao rezultat neadekvatne mineralizacije sklonije su prelomima, dok zglobovi gube na svojoj stabilnosti. Neki od važnijih minerala uključuju kalcij, fosfor, magnezij, bakar i cink. Uzimajući u obzir ishranu, neophodno je paziti na uravnotežen unos ovih materija, jer visok nivo jednog minerala može uticati na smanjenu apsorpciju drugih minerala i sl.

Pored minerala, vitamini su također bitni u formiranju koštanog tkiva. Npr. vitamin D povećava apsorpciju kalcija i fosfora. Nedostatak vitamina A direktno će uticati na gubitak jačine kostiju.

Nedovoljna količina proteina u ishrani dovest će do poroznih, oslabljenih kostiju.

EFEKAT TRENINGA NA RAZVOJ KOSTIJU

Iako jačina kostiju zavisi primarno zavisi od ishrane, trening ima stimulirajući efekat na rast i jačinu kostiju. Adekvatna ishrana nema vrijednost bez pravilnog treninga. Koštano tkivo je jako dinamično, konstantno se remodelirajući kao odgovor na djelujuće sile, te tako povećavajući svoj intenzitet. Kosti koje se ”ne koristi”, npr. kod ždrijebeta koje većinu vremena provodi u boksu, postaju tanje i demineralizirane.

 

 

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,