Zašto sam sretan sa konjima ?

Danis Okic Sarajevo

Neko bi rekao da je jahanje samo sport. Ukoliko vam kažem da je više od toga, da li biste mi vjerovali?

U jahanje sam se uključio nedavno (septembar, 18’).Tu ideju sam dobio od jedne poznanice koja ima mnogo iskustva i znanja o konjima.

Međutim,to nije tema ovog članka.
Ja želim objasniti i podjeliti svoja iskustva i beneficije u radu s konjima.Neke od glavnih su i one očite:
-Boravak u prirodi;
-Pomaganje i druženje sa životinjama;
-Socijalizacija

• Želim krenuti od podizanja samopouzdanja. Ja nisam ekspert, ali na sopstvenom primjeru vidim taj rast samopouzdanja i vjere u sebe. Nije vezano samo za konje već i za svakodnevni život. Taj osjećaj moći da čovjek može upravljati ogromnu životinju sa više od 300 kilograma težine je neprocjenjivo. To je veliki uspjeh i ponos za svakog početnika.

• Osjećaj empatije je također zastupljen u radu sa konjima. Vrlo su druželjubivi i mirni pa ih zbog toga mnogi volimo. Druženje s konjima razvija ljubav i smirenost što su faktori i kvalifikacije zdrave i stabilne osobe. Super je vrlo rano krenuti u interaktivno druženje sa životinjama. Na kraju krajeva, mi i jesmo nastali od životinja s kojima smo usko vezani.

• Zadovoljstvo i sreća su isto tako neizostavan dio jahanja i druženja s konjima (ili bilo kojom drugom životinjom). Osjećaj zadovoljstva nakon dobrog treninga jahanja, hranjenja, maženja i četkanja konja je neprocijenjivo. Zbog toga se konji i koriste u svrhu terapije (hipoterapija) koja pomaže prvenstveno djeci, ali i odraslim sa mentalnim i fizičkim problemima (npr.autizam). Mnogi od nas nakon teške, stresne i zahtjevne sedmice u školskoj klupi ili kancelariji čekamo dobar odmor i relaksaciju što sa konjima možemo imati.

• Fizička aktivnost i razvoj muskulature je super plod jahanja koji je također bitan spomenuti. Jedna super stvar u jahanju koja bi mogla obradovati starije jeste, kad se konj kreće, za naš organizam je to kao da se i mi sami krećemo.

 

Možda biste rekli da je jahanje “lagano” ili “jednostavno”? Ukoliko niste znali, potjerati konja da se kreće, ostati u ravnoteži i uvijek na konju biti aktivan nije nimalo lako i jednostavno. Fizička sprema je važna kao i tehnika koju svaki put možete usavršavati.

To je to,nadam se da sam motivisao ili pokrenuo nekog novog da se pridruži,nama,ostalima koji uživamo u ovom daru prirode.

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Danis Okic
Zaljubljenik u konje i konjicke sportove. Aktivno trenira jahanje u Konjickom klubu Sarajevo.