Daljinsko jahanje

endurance utrka Konjickog kluba Stina

Daljinsko jahanje (eng. endurance riding) je konjički sport koji se zasniva na kontrolisanim utrkama na daljinu. Odvija se na distancama od 20 – 160 kilometara. To je ultramaraton sa konjima, gdje se i konj i jahač dovode do svojih krajnjih granica izdržljivosti.

endurance utrka Konjickog kluba StinaUtrka od 160 km može trajati čak 14-15 sati što je vrlo zahtjevno i za jahača i za konja. Nakon svake dionice od 20 km, konj prolazi veterinarski pregled. Konj koji ne ispunjava kriterije veterinarskog pregleda nakon svake etape, ne može niti nastaviti niti završiti utrku. Veterinarski pregled je tačno definisan od strane FEI  (Federation Equestre Internat.) kao vet gate protokol. Pobjednik utrke prema FEI i AERC (American Endurance Ride Conference) pravilima je prvi konj koji prođe cilj i vet gate. Više o vet gate protokolu na linku:  https://inside.fei.org/

Sve pasmine konja se mogu natjecati, ali oni koji zaista dominiraju, na svakoj utrci i na podjedničkim listama, su konji arapske pasmine jer imaju priodne predispozicije za taj sport. Teški klimatski uslovi u kojima su arapski konji živjeli u vrijeme beduina, te tadašnja selekcija arapskih konja za ratove, duge pohode i brze upade u neprijateljske kampove dovela je do arapskog konja kakvog danas imamo. Konja, nevjerovatne izdržljivosti i sa velikim plućnim kapacitetom, što mu daje taj prirodni “talenat” za endurance jahanje.

Arapski konjSa druge strane, sama priprema za endurance jahanje je vrlo zahtjevna i zaista nalikuje pripremi za maraton. Trenira se dugo, slojevito se napreduje, gradi se kondicija, a potom i snaga. Pripreme traju po nekoliko mjeseci, a nastavljaju se laganim tempom tokom cijele takmičarske sezone.
U BIH se već godinama gradi tradicija daljinskog jahanja. Sa dobrim konjima i dobrim jahačima, naši klubovi organizuju i rado se odazivaju pozivima na takmičenje. U julu 2018. je u Miševićima održano I kolo kupa FBIH u daljinskom jahanju. Nestrpljivo se, među konjarima, očekuje utrka II kola kupa FBIH koje će se održati u organizaciji Konjičkog kluba Sarajevo i Konjičkog centra LazyHorse u septembru 2018.

Treća utrka je planirana u oktobru u saradnji Konjičkog Kluba Sarajevo i Konjičkog Kluba Basquil na izuzetno zahtjevnoj dionici koja spaja ta dva kluba.

Najbolji jahaći par sve tri utrke biće proglašen osvajačem kupa FBIH u daljinskom jahanju za 2018. godinu.

Jahači sretno !

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Selma Jusufović
Suosnivač ranča za konje Lazy Horse i voditelj jahaćeg kampa za djecu. Po profesiji je doktor medicine, bavi se rekreativnim jahanjem 6 godina, a konje voli oduvijek.