Integrativno učenje sa konjima

Integrativno učenje sa konjima

Integrativno učenje sa konjima (HAL – Horse Assisted Learning) je metoda učenja i razvoja važnih životnih vještina uz pomoć konja. Pogodna je za individualno učenje i razvoj kao i razvoj timova.

Vještine posebno pogodne za razvijanje su komunikacija, liderstvo, jasno nalaganje/delegiranje, povjerenje unutar tima i mnoge druge.

Za integrativno učenje sa konjima nije potrebno znati jahati, sve aktivnosti u radionicama se odvijaju radeći sa konjem sa zemlje.

Začuđujuća efikasnost i brzina usvajanja vještina proizilazi i iz činjenice da je integrativno učenje sa konjima metoda zasnovana na iskustvenom učenju, pri čemu u inspirirajućem okruženju osobe uče na osnovu vlastitog neposrednog iskustva ali i imaju mogućnost da promjenom svog nastupa i ponašanja dobiju neposredan i momentalan feedback od svog učitelja – konja.

Metoda je zasnovana na činjenici da konj, kao životinja krda, želi da bude dio tima u kojem se osjeća sigurno. Ako tokom izvođenja aktivnosti taj tim ili osoba pokazuje znake loše komunikacije, frustracije, nepostojanje povjerenja … učitelj konj će negativno reagovati i jasno pokazati da ne želi biti dio takvog krda.

Integrativno ucenje sa konjima 2

Tada tim svjestan svojih nedostataka uz pomoć facilitatora integrativog učenja sa konjima pokuša analizirati koje to greške prave, uspješno ih adresiraju i isprave, pri idućoj prepreci/aktivnosti sa učiteljem konjem, on će jasno pokazati da se dobro i sigurno osjeća u timu koji funkcioniše.

Takav neposredan feedback od učitelja koji nikada ne laže i uvijek daje komentare na osnovu svojih iskonskih potreba se pretvara u jedno nezaboravno iskustveno učenje koje se pamti.

Istraživanja su pokazala da 93% komunikacije među ljudima je neverbalno, ipak većina edukativnih radionica koje za cilj imaju razvoj životnih vještina su verbalne, znači koncentrišu se samo na 7%. Povjerenje i respekt svoje korijenje vode iz zone neverbalne komunikacije.

Konji međusobno komuniciraju 100% neverbalno i prihvatiće tim i lidera koji im svojim ponašanjem, kretanjem, tonom, pogledom ulijevaju povjerenje. Integrativno učenje sa konjima je savršeno mjesto za razvoj liderskih i važnih komunikativnih vještina kako bi dinamika tima bila pozitivna i činila da se članovi tima dobro osjećaju i žele ostati dio takvog tima.

Integrativno učenje sa konjima vam može pomoći da:

  • Shvatite kakva je percepcija vašeg ponašanja, učitelj konj će vam odmah i iskreno reći, jer konji nikada ne lažu
  • Sve znači nešto, ništa znači ništa. Vašeg učitelja konja ne zanima ko ste i šta ste rekli ali će vam jasno dati do znanja kako je primio način na koji ste to rekli
  • Da li kada nešto iskreno mislite i uradite, da li je to “iskreno” percipirano
  • U sigurnom okruženju promijenite svoj “stil” iz korijena pokušajte nešto hrabro i sasvim drugačije

Integrativno ucenje sa konjima 3

Integrativno učenje sa konjima je dio ponude ranča za konje Lazy Horse,  a izvodi je član tima, doktor medicine i certificirani facilitator metode integrativnog učenja sa konjima te nudi uslugu individualnog razvoja i razvoja timova uz pomoć ove izvrsne metode. Tokom edukacije za ovu jedinstvenu metodu učenja i razvoja u Kanadi, osim rada sa odraslim osobama i timovima, veliki dio praktične facilitacije je bio posvećen radu sa maloljetnim osobama koje su pod posebnim rizikom za psihosocijalni razvoj (youth at risk) i kod njih ima izuzetno pozitivne efekte.

Metoda koja se koristi na ranču Lazy Horse je potvrđena od strane renomiranih univerziteta (University of Regina CA, University of Saskatchewan CA, University of Calgary CA itd.).

ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Rasim Jusufović
Dugogodišnji zaljubljenik u konje i jahanje u prirodi. Certificirani facilitator za metodu integriranog učenja sa konjima (Calgary, Canada), Operativni trener konjičkih sportova (Fakultet sporta Novi Sad), licencirani jahač (Hrvatski Konjički Savez) te takmičar u disciplini daljinskog jahanja (SKO BiH).