Cirkulatorni sistem konja

Cirkulatorni sistem konja

Konj je jedan od najimpresivnijih sportaša na svijetu. Za to je u velikoj mjeri zaslužan specijalizirani cirkulatorni sistem, koji je zajedno sa respiratornim sistemom, sposoban osigurati velike potrebe za kiseonikom konja u treningu.

Cirkulatorni sistem konja sastoji se od dva glavna organa, srca i slezene, povezanih mnoštvom krvnih sudova koji imaju zadatak da dopreme kisik i hranjive materije ćelijama u tijelu, a od njih preuzmu otpadne produkte i toksine.

Veličina prosječnog srca konja iznosi približno oko 1% od njegove ukupne tjelesne mase. Veličina srca ne može predvidjeti atletski potencijal konja. Volumen krvi iznosi oko 8% od ukupne tjelesne mase konja,a to znači da prosječan odrasli konj (500kg) ima oko 40l krvi.

SRCE

Srce konja slično je našem.Srce predstavlja šuplji mišićni organ koji svojim ritmičnim kontrakcijama izaziva neprekidno kretanje krvi. Ima 2 pretkomore i 2 komore. Krv venama putuje prema srcu. Takva krv je deoksigenisana, odnosno bogata ugljen dioksidom. Dolaskom u srce, krv prvo prolazi kroz desnu pretkomoru, iz koje dospijeva u desnu komoru. Iz desne komore krv će plućnom arterijom otići u pluća. U plućima se procesom oksigenacije u krv unosi kiseonik, a otpušta ugljen-dioksid. Oksigenisana krv iz pluća odlazi u lijevu pretkomoru, a zatim u lijevu komoru. Iz lijeve komore krv dospijeva u aortu putem koje se raspoređuje čitavim tijelom. Srčani zalisci dopuštaju kretanje krvi samo u jednom pravcu.

Kretanje krvi u sistemu krvnih sudova omogućeno je pravilnim, ritmičnim radom srca i elastičnošću krvnih sudova.Arterije su krvni sudovi u kojima se nalazi krv bogata kisikom i hranjivim materijama, koju one kao takvu dopremaju do svih ćelija u organizmu.Arterijska krv je svijetlo crvene boje. Vene su zadužene da krv bogatu ugljen-dioksidom i otpadnim materijama dopreme do srca. Venska krv je tamno crvene boje.

Broj otkucaja srca kod odraslih konja u mirovanju iznosi 28 do 44 u minuti. Ove vrijednosti se povećavaju sa povećanim nivoom vježbe. Prosječne vrijednosti otkucaja srca u minuti u hodu iznose 80, u kasu 130, u kenteru 160, a u galopu 240. Broj otkucaja srca povećan je kod stresnih situacija, osjećaja boli, dehidracije, anemije, groznice. Jedan srčani otkucaj je dvotaktan i stetoskopom se registruje kao lub-dub. Taj zvuk je posljedica zatvaranja srčanih zalistaka.

Srce konjaSLEZENA

Slezena je smještena sa lijeve strane trbušne šupljine konja. Ima važnu ulogu i u imunom sistemu konja jer uklanja oštećene bijele i crvene krvne zrnce iz cirkulacije. Kada je konj relaksiran i slezena je relaksirana. Tada može da sadržava i do 30l krvi koja lagano cirkulira kroz nju, te ulazi u cirkulaciju.

Pod uticajem stresa i uzbuđenja dolazi do njene kontrakcije, pri čemu ona može izbaciti i do 25l zaprimljene krvi u cirkulaciju. Na ovaj način slezena obezbjeđuje dodatne količine kisika mišićima.

KOMPONENTE KRVI

Crvena krvna zrnca nose kisik ćelijama preuzimajući ugljen dioksid od njih. Bijela krvna zrnca imaju ulogu u odbrani organizma od raznih bakterija, virusa i drugih patogenih organizama.

Trombociti su specijalizirane ćelije koje učestvuju u procesu zgrušavanja krvi.

Ove ćelije proizvode se u koštanoj srži.

Sve ove ćelije suspendirane su u krvnoj plazmi. Ona predstavlja blijedo žutu otopinu vode, proteina, elektrolita, faktora zgrušavanja i hormona.

 

 

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,