Borbeno I kolo Otvorenog Prvenstva Republike Srbije u vožnji zaprega

Borbeno I kolo Otvorenog Prvenstva Republike Srbije u voznji zaprega-5

U prelijepom ambijentu Ergele „Kelebija“ , a u organizaciji SKSS-OFD i ergele „Bunford “, održano je I kolo Otvorenog Prvenstva Srbije u vožnji dvoprega kroz dvodnevno takmičenje koje je obuhvatalo sve tri discipline vožnje zapega i to  dresurna vožnja, vožnja preciznosti i maraton. U sve tri discipline učešće je uzelo sedam takmičara iz konjička kluba „Favory“ Terez Keresteš, Oliver Bunford i Akoš Berenji, SUKS „Royal white horses“ Vladimir Nikolić ,KK „Kremen“ Milan Gaković, SUKS „Sremski lipicaner“ Milan Đurđević , KK „ Rusanda“ Petrov Radovan .

I ovoga puta takmičenje se odvijalo pod budnim okom međunarodnog sudijskog kolegijuma na čijem je čelu bio Predsednik Janos Fari dok su članovi bili Samuel Gorbe sudija iz Mađarske i Nacionalne sudije za zaprežni sport Vesna Stošić i Jelena Petrović.

Medjunarodni sudijski kolegijumKako je svih 30 prijavljenih grla prošlo veterinarsku inspekciju i dobilo dozvolu za takmičenje, sve je bilo spremno za  disciplinu „A“- dresurnu vožnju, a vožen je FEI dresurni test broj 11, za učešće u I utakmici prijavilo se 7 takmičara .U dresurnom testu najbolje se pokazala Terez Keresteš sa parom lipicanskih pastuva 146 Maestoso Bonadea I – 150 Maestoso Gaetana X, osvojivši 54 boda, drugo mjesto pripalo je Milanu Đurđeviću koji je vozio par kastrata KWPN rase Embora V i Edelinga i za svoj nastup dobio 58,23 bodova, treći je bio Oliver Bunford sa grlima Hajnal V i Drava V, a za svoj nastup dobio 60,09 bodova, četvrto je mjesto sa osvojenih 67, 17 bodova pripada Vladimiru Nikoliću sa grlima favory XXVIII-68 i Siglavy Cpriola , peto mjesto sa osvojenih 67,96 bodova pripalo je Milanu Gakoviću koji je vozio mlada grla KWPN rase Harold i Guus , na šestom mestu sa osvojenih 71,20 bodova našao se Akoš Berenji sa grlima 156 Neapolitano Caprice II i 164 Siglavy Gaetana XI, sedmo mjesto i 71, 99 bodova osvaja Petrov Radovan sa 158 Alegrom I i 1028 Merlinom .

Borbeno I kolo Otvorenog Prvenstva Republike Srbije u voznji zaprega

Zatim je uslijedila vožnja preciznosti tj.vožnja kroz čunjeve II utakmica za koju se prijavilo 12 seniora i 3 juniora . Uređivač parkura Goran Mogin za seniore je postavio parkur koji se sastojao iz 18 kapija, , a staza je bila duga maksimalnih 670 m, sa optimalnim vremenom za vožnju 161 sekunde. Najpreciznija i najbrža bila je Terez Keresteš sa 0 kaznenih poena u vremenu 159,96 drugoplasirani je Farago Bela sa 3 kaznena poena, treći Trnjakov Dragan KK „ Quarter“ , zatim su se plasirali Berenji Akoš, Gaković Milan , Bunford Oliver, Đurđević Milan, Bunford Albert, Nikolić Vladimir, Cvjetičanin Mile, Kadarjan Roman i Petrov Radovan.

Borbeno I kolo Otvorenog Prvenstva Republike Srbije u voznji zaprega-U konkurenciji juniora pobijedio je Cvjetičanin Nikola iz KK “Impuls” sa grlima 19 Siglavy Janja II i Jana II, drugo mjesto Livada Vojislav iz KK”Quarter” sa grlima 326 Ema V22 Ema IV, treće mjesto Trnjakov Aleksandra iz KK “Quarter” sa grlima Wera & Conversano Wera

Borbeno I kolo Otvorenog Prvenstva Republike Srbije u voznji zaprega-2

Porodica Bunford kao dobri domaćini potrudili su se da se prvi takmičarski dan završi u opuštenoj atmosferi zajedničkim druženjem svih takmičarskih ekipa, službenih lica i predstavnika SKSS-OFD.

Drugog dana  već u ranim jutarnjim časovima timovi su se nalazili u fiksnim preprekama kako bi ih obišli, razradili taktiku i bili što bolje spremni za vožnju maratona.

Startna lista u maratonu bila je obrnutim redoslijedom od ukupnog plasmana prvog dana, tako da je prvi startovao Petrov Radovan (114,89 bodova ), zatim Nikolić Vladimir (83,71 bod) , Berenji Akoš (74,21 bod) , Gaković Milan ( 73,47 bodova), Đurđević Milan ( 69, 45 boda) , Oliver Bunford (65,86 boda) i Terez Keresteš ( 54 boda).

Maratonsku stazu uredio je Istvan Hoti zajedno sa Goranom Moginom kao i 5 fiksnih prepreka .

Nakon završetka etape A , sa nestrpljenjem je iščekivan dolazak takmičara u etapu B i nastup u fiksnim preprekama, gdje su ih svi bodrili i podržavali njihovu borbu sa maratonskim preprekama. Vozači su davali svoj maksimum i sa velikim žarom vozili kroz fiksne prepreke. Za praćenje pravilno izvezene prepreku bile su zadužene sudije na svakoj prepreci kao i predsednik sudijskog kolegijuma koji je bio na startu i cillju etapa A i B , takođe kamerama je sniman prolazak svih takmičara kroz svaku prepreku , a fotoćelijama na svakoj prepreci praćeno je vrijeme provedeno u prepreci.

Nakon završene i vožnje maratona sumirani su rezultati kako vremenski iz prepreka tako i greške sa terena i došlo se do konačnih rezultata maratona, a sa najviše uspijeha vozio je i došao do pobjede Milan Gaković 50,96 , drugo mesto pripalo je Berenji Akošu 52,48, treće Terez Keresteš 54,89 četvrti je bio Oliver Bunford 57,46, peti bio Milan Đurđević 64,96, šesti Petrov Radovan 93,87. Nažalost Vladimir Nikolić nije pravilnim redosledom provezao kroz B prepreku te je eliminisan.

Borbeno I kolo Otvorenog Prvenstva Republike Srbije u voznji zaprega-3Sumiranjem svih rezultata iz sve tri discipline , došlo se i do ukupnih pobednika I kola Otvorenog Prvenstva Srbije , treće mjesto i bronzana medalja pripalo je Milanu Gakoviću sa ukupno 124,43 poena, drugo mjesto i srebrna medalja pripali su Oliveru Bunfordu 123,32, dok je zlatna medalja  pripala Terez Keresteš 108,89 poena.

Borbeno I kolo Otvorenog Prvenstva Republike Srbije u voznji zaprega-4

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.