11. tradicionalna daljinska utrka u Miševićima

U Miševićima, 08.07. u nedjelju je održana 11. Tradicionalna utrka u daljinskom jahanju u organizaciji Saveza koničkih org. i Konjičkog kluba Basquil. Daljinsko jahanje (eng. endurance ride) je konjički sport priznat od strane FEI (Federation Equestrian Internationale). Nazivaju ga još i ultramaraton sa konjima, a sa etapama od 20-160 km u jednom danu, jahača i konja dovodi  do krajnjih limita.

U daljinskoj utrci od konja se traži najviša fizička sprema i zadovoljavajući parametri veterinarskog pregleda poslije završene svake etape utrke. Konj koji ne prođe veterinarski pregled, ne može niti nastaviti niti završiti utrku. Veterinarski pregled je tačno definisan od strane FEI  (Federation Equestre Internat.) kao vet gate protokol. Pobjednik utrke prema FEI i AERC (American Endurance Ride Conference) pravilima je prvi konj koji prođe cilj i vet gate.

Na utrci u Miševićima su učestvovali  jahači iz 4 kluba iz BIH, Konjički klub Basquil, Konjički klub Pegasos, Konjički klub Sarajevo i Konjički klub Vilenjak. Učestvovala su 22 jahaća para.


Sedam jahaćih parova su uspješno odjahali kvalifikacije na 20 km. Ostali parovi su učestvovali u utrci na 40 i 80 km.

U utrci na 40 km 1. mjesto je osvojio Rasim Jusufović na grlu Monarh, pasmine punokrvni arapski konj. 2. mjesto je osvojio Haris Avdić na grlu Oskar, pasmine Shagia arapski konj, a 3. mjesto Veronika Selimović, na grlu Selima, pasmine Borički arapski konj.


U utrci na 80 km, koja je bila i najzahtjevnija na ovom takmičenju, prvo mjesto je osvojio Dino Falan na grlu Kamal, pasmine Borički arapski konj, a 2. Mjesto Emina Kazazović na grlu Saga, lipicanerske pasmine.

Jednu od najdražih nagrada svakog jahača, nagradu za najbolju kondiciju konja Best condition award , odnio je Kamal.


Rezultati ove utrke još jednom su pokazali prirodnu nadarenost i spremnost arapskih konja u ovoj disciplini.

ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Selma Jusufović
Suosnivač ranča za konje Lazy Horse i voditelj jahaćeg kampa za djecu. Po profesiji je doktor medicine, bavi se rekreativnim jahanjem 6 godina, a konje voli oduvijek.