Različite vrste jahanja

Galoperske utrke

Postoji više različitih stilova jahanja, a unutar stilova postoje brojne jahaće discipline. Ako ste se već odlučili za ovaj sport ili rekreaciju, dobro je educirati se o vrstama jahanja i odabrati onu koja vam najviše odgovara.

Englesko jahanje
Naziv englesko podrazumijeva da ovaj stil vodi porijeklo iz Engleske. Prva stvar koja se veže za ovaj stil je samo sedlo, koje nema kuku na prednjem unkašu. Danas, postoji mnogo tipova sedala ovisno od discipline koja se jaše. Discipline engleskog jahanja su dresura, eventing, hunter, preponsko jahanje.

Englesko jahanje

Vestern  jahanje
Ako ste gledali ijedan film sa John Wayneom, upoznati ste sa ovim stilom jahanja. Odlikuje se drugačijom opremom za konja, prije svega sedlom, i drugačijom opremom za jahača. Baš kao i englesko jahanje, vestern posjeduje mnoge discipline, kao što su hvatanje teladi užetom, utrka oko buradi i dr. Ovaj stil odlikuje se zavidnom kontrolom konja koju su od davnina usavršavali najčešće kauboji i rančeri.

Western jahanje

Daljinsko jahanje
Daljinsko jahanje (eng. endurance) je utrka na daljinu gdje konji i jahači imaju mogućnost da pokažu svoje zavidne fizičke, ali i psihičke sposobnosti.  Daljinsko jahanje se odvija na distancama od 20 – 160 kilometara. U daljinskom jahanju od konja se najviše traži fizička sprema i zadovoljavajući parametri veterinarskog pregleda poslije završene etape utrke. Konj koji nije potpuno zdrav nakon svake etape, ne može niti nastaviti niti završiti utrku. Veterinarski pregled je tačno definisan od strane FEI  (Federation Equestre Internat.) kao vet gate protokol. Pobjednik utrke prema FEI i AERC (American Endurance Ride Conference) pravilima je prvi konj koji prođe cilj i vet gate. Ovo je izvrsna disciplina za one koji žele da provedu više vremena u sedlu.

Više o vet gate protokolu na linku: https://inside.fei.org/

Galoperske utrke
U galoperskim utrkama konje jaše džokej koji mora imati kontrolisanu težinu ugavnom ispod 60 kilograma. Glavni cilj je konja natjerati da utrku završi što prije. Džokeji moraju imati mnogo iskustva, ne smiju imati straha, te se ova disciplina ne preporučuje za svakoga.  Život džokeja nije ni malo lagan, iz razloga što moraju paziti na težinu, ali i psihičku spremu. Najveći novac konjičkog svijeta se vrti oko ove discipline putem kockarnica.

Nije bitno koji stil ćete vi odabrati, već u kojem ćete vi biti najsretniji i osjećati se ugodno. Sve ovisi koji ste tip osobe i da li vas privlači adrenalin ili možda samo opuštanje. Nikada ne bi trebali upuštati se u nešto što je izvan vaših mogućnosti. Pravim odabirom stvorit ćete sebi aktivnost u kojoj ćete uvijek uživati.

Galoperske utrke

Galoperske utrke

ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.