Koliko košta vlastiti konj?

koliko kosta vlastiti konj-

Često je rečeno da je imati konja slično kopanju velike rupe u dvorištu i bacanja novca u tu rupu uzaludno i bespovratno. Međutim ljubitelji konja će reći: „Nije bitno koliko košta sve dok ja imam svog konja!“.

Za mnoge je san o posjedovanju vlastitog konja i dalje samo san koji čeka da bude ostvaren, pa hajdemo pogledati koliko zaista košta imati vlastitog konja osim početne cijene koju platimo za konja. Koliko je vlasnik voljan potrošiti da podrži ovu „naviku“ zavisi, naravno, i od jahaće discipline za koju se odluči, geografske lokacije, od toga da li će kupiti konja u zemlji u kojoj živi ili uvoza konja, kao i od toga da li konja drži na svom imanju ili plaća mjesečni pansion za konja. Početna kupovna cijena je pristupačniji aspekt vlasništva konja; hrana, plaćanje pansiona, zdravstveni troškovi, troškovi opreme su oni troškovi koji se nagomilavaju i povećavaju.

Ishrana

koliko kosta vlastiti konjIshrana Neko ko tek ulazi u svijet konja vrlo često uđe sa pogrešnim mišljenjem – budući da je konj vegeterijanac, misli da je nemoguće da ima skupu ishranu. Trava je besplatna, zar ne? Ali, imajući na umu da većina odraslih konja pojede 1,5-2,5% njihove mase svakodnevno, naravno u zavisnosti od njihovih radnih navika – znači mnogo trave, u većini slučajeva mnogo više nego što pašnjak može obezbijediti pogotovo ako je u pitanju više konja. Potrebno je napomenuti da trudne kobile, ždrijebad tokom odrastanja, konji sa posebnim potrebama kao npr. konji sa metaboličkim sindromom, gerijatrijskim problemima i lošim zubima, zahtijevaju posebnu individualnu njegu koja iziskuje dodatne troškove.

Ostali troškovi se nagomilavaju kada konji zahtijevaju dodatne kalorije za suplementiranje sijena i trave. Konji mogu konzumirati potpunu hranu ili mješavinu zrna u količini od 1 kg do 4,5 kg dnevno. Dodavanje masti na već dodate kalorije je još jedan trošak, koji se razlikuje u zavisnosti od upotrebljenog proizvoda (npr. biljno ulje).

Troškovi održavanja, veterinar, oprema

koliko kosta vlastiti konjOno što ulazi u konjska usta mora naći i put ka vani, i sve prethodno pojedeno izlazi u vidu balege. Šta uraditi sa tolikom balegom? Konj od 450 kg svakodnevno izluči oko 50 kg balege i urina. Neke od opcija su prodavati ili koristiti balegu kao prirodno gnojivo, napraviti posebne kontejnere za odlaganje balege koji se moraju prazniti (dodatni trošak plaćanje kompanije koja se bavi tom vrstom posla), dok je to jedna briga manje ako je konj već u plaćenom pansionu.

Pored hrane u konjskom scenariju odražavaju se i drugi troškovi. Potreban je novac za kupovinu imovine tj. pašnjaka (ako planirate držati konja u svom domu Početna kupovna cijena je pristupačniji aspekt vlasništva konja; hrana, plaćanje pansiona, zdravstveni troškovi, troškovi opreme su oni troškovi koji se nagomilavaju i povećavaju Foto: Lazy Horse Piše: Adna Bahtić 16. bez već postojećeg pašnjaka). Ukoliko pašnjak nema dovoljno trave za cijelu godinu morat ćete da nadopunite sijeno, što znači da vam je potrebno skladište sijena. Ograda je nužan dio pašnjaka, a štala je također osnova za držanje konja. Ukoliko planirate konja držati vani tokom cijele godine potrebna vam je također vanjska tzv. lauf štala.

Zdravlje konja je na prvom mjestu. Pregledi i dolasci veterinara, vakcinacija, razni testovi, vitamini, obrada zuba, obrada kopita i potkivanje – sve su to dodatni troškovi koji koštaju.

koliko kosta vlastiti konjPosjedovanje konja prati želja za jahanjem, zbog toga jahač treba da ima potrebnu jahaću opremu, a konj treba odgovarajuće sedlo i uzdu, uz popratnu opremu kao što su četke za održavanje higijene, podsedlice, amortizer. Tokom zime neophodne su zimske deke, naročito ako je konj klipovan (ošišan). Napominjem da je konjska oprema jako skupa i da u Bosni i Hercegovini ne postoji prodavnica konjske niti jahaće opreme tako da ćete u nabavku opreme morati ići van zemlje, a najbliža prodavnica nalazi se u Hrvatskoj. Pored svega nabrojanog postoji beskonačna lista potencijalnih troškova koji prevazilaze osnovne i zdravstvene potrebe konja. Jedino ograničenje za takve investicije je veličina vlasnikovog džepa.

koliko kosta vlastiti konj-2Mjesečni pansion

Ne želi svako držati konja na svom imanju, niti ima prostora niti je u mogućnosti to priuštiti. U tom slučaju postoji alternativa – plaćanje mjesečnog pansiona. Mjesečna cijena pansiona varira u zavisnosti od štale do štale, lokacije, usluga koje se pružaju, ishrane konja. Prosječna cijena mjesečnog pansiona na području Bosne i Hercegovine iznosi 500 KM (bez usluga veterinara, potkivača, opreme), ali može varirati u zavisnosti od potreba konja, ishrane, dodatnih zahtjeva vlasnika. Prednosti mjesečnog pansiona su pristup jahačoj areni kao i pristup jahačim stazama, klupski trener, upoznavanje novih ljudi i ono najbitnije – uvijek je neko prisutan i brine za konja. Također, jako je bitno naglasiti da je konja potrebno redovno jahati.

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
PODIJELI
Adna Bahtic
Event manager na Jahaćem ranču Lazy Horse i generalni sekretar Konjičkog kluba „Sarajevo“. Dugogodišnji je jahač, zaljubljenik u konje i neizostavna karika tokom dječijih jahaćih kampova.