Pravilna pozicija jahača

Pravilna pozicija jahaca

– upotreba ruku –

Kakav god da ste tip jahača, i što bolje koristite svoje listove, sjedište i ruke u komunikaciji sa konjem, to će i konj bolje reagovati. Mnogi jahači ne shvataju da ponekad daju konju komande koje ih zbunjuju. U ovom članku, pojasnit ćemo najčešće probleme koji se pojavljuju sa raznim tipovima jahača, te ćemo pokušati pronaći odgovor kako popraviti to.Uvijek možemo podijeliti naša tjelesna pomagala i pričati o njima ponaosob, ali imajte na umu da konj bolje reaguje ako sve to koristimo u koordinaciji jednih sa drugim.

Zapamtite da su konji stvorenja koja često rade stvari iz navike. Kada god promjenite način primjene dejstva, bit će potrebno ponoviti to više puta dok konj odgovori na to na pravi način. Nikad ne očekujte da će se nešto desiti odmah. Jako je bitno ponavljati korektna dejstva, dok ne uvidite da konj počinje reagovati pravilno i pravovremeno na to.

Također, vaše tjelo će isto trebati vremena da nauči neke nove vještine. Sada ćemo navesti par vježbi koja bi vas trebala dovesti do pravilne upotrebe dejstava. Najbolje bi bilo da ne prelazite na sljedeću vježbu dok niste usavršili prošlu.

U ovom članku ćemo se fokusirati na pravilnu upotrebu ruku, dok ćemo u sljedećim člancima govoriti o ostalim dejstvima.

Upotreba ruku

Kada čovjek uči jahati, prirodna tendencija je pokušaj kontrolisanja samo sa rukama. Suprotno od toga je ustvari mnogo učinkovitije: Koliko manje ruke koristite, dobit ćete i bolje rezultate. Učeći korištenje lista i sjedišta za recimo najjednostavniju radnju kao što je usporavanje, štedimo svoje ruke i doprinosimo elegantnijem izgledu na konju.

Problem: Previše tvrde šake/ruke. Ako vaša ramena, laktovi i ostali zglobovi nisu dovoljno mekani i elastični, ne možete pratiti glavu/usta konja u cilju dobijanja laganog kontakta sa žvalom. Kada konj pomjera glavu i vrat (pomjeranje naprijed i nazad) i ako su vaše ruke zaleđene u mjestu, svaki put kada konj napravi pokret prilikom koraka, to će stvoriti nemiran dizgin što dodatno šteti pravilnom kretanju.

Rješenje: U hodu, odvojite ruke tako da se svaka nalazi iznad plećke konja. Fokusirajte se na pokrete glave konja. Konj na svaki drugi korak pravi pokrete glavom i vratom naprijed/nazad. Pokušajte svoje laktove držati uz tijelo i pustiti ih da dišu kako bi šake pratile pokrete glave i vrata. Također, u međuvremenu, koristite noge kako bi konj išao aktivno i dalje.

Dok jašete jahalištem radite razne krugove, ne dopuštajući da je ni u jednom trenutku jedan dizgin kraći niti da prelazi preko vrata. To sve ponovite u kasu i kenteru. Mnogo će lakše biti u kasu, dok ćete se u kenteru opet morati potruditi. Zbog toga više vježbajte to u hodu i u kenteru, dok će u kasu doći samo od sebe.

Problem: Ukočene i prečvrste ruke. Jahači često prave prevelik pritisak na žvalu(na primjer, iz straha da konj ne ubrza previše), nedostatak balansa (korištenje uzdi da se „pričuva“ na konju). Mnogi konji reaguju na to naslanjajući se previše na žvalu, što stvara dodatni otpor. To čini stvar težim, jer uvijek će biti teže „nositi konja na rukama“

Rješenje: Vježbajte jašući sa kratkim bičem. Držite ga horizontalno naslonjenog na vašu nogu. Ovo će pomoći vašim rukama da budu mirne i paralelne sa vratom konja.

Problem: „Slomljen“ zglob. Savijanje vaših zglobova ne dopušta rukama da budu mirne i opuštene, spriječava korektna dejstva kao i to da vam ruke prate pokretne korektno. Previše kratki/dugi dizgini. Gledajući sa strane vaš lakat koji stoji na tijelu, kroz šaku, dizgine do žvale treba činiti pravu liniju. Ako držite uzde prekratko ili predugo, navikom spušta ruke previše dole ili gura laktove naprijed što „lomi“ liniju.

Rješenje: Obilježite običnom trakom mjesto gdje bi trebali držati dizgine da ne bi bili kratki ili dugi.

Problem: Previše kratki/dugi dizgini. Gledajući sa strane vaš lakat koji stoji na tijelu, kroz šaku, dizgine do žvale treba činiti pravu liniju. Ako držite uzde prekratko ili predugo, navikom spušta ruke previše dole ili gura laktove naprijed što „lomi“ liniju.

Rjesenje: Dok jašete jahalištem radite razne krugove, ne dopuštajući da je ni u jednom trenutku jedan dizgin kraći niti da prelazi preko vrata. To sve ponovite u kasu i kenteru. Mnogo će lakše biti u kasu, dok ćete se u kenteru opet morati potruditi. Zbog toga sto više vježbajte  u hodu i u kenteru, u kasu ce doći samo od sebe.

ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.