Trebaju li konji dekice ?

243195B

Zima, zima, e pa nije šta je …

Stiže nam hladno vrijeme, zima i snijeg, pravi trenutak da utoplimo naše konje. Zimske deke za konje su jednostavan i  jedan od ekonomski najpovoljnijih načina da se konj zaštiti od hladnoće, surovih vremenskih prilika, prljavštine i blata. Često timarenje skida zaštitni sloj masti ispod dlake i prekrivači u hladnim danima nadoknađuju taj nedostatak.

Pidžama za konja ? Nije baš dobra ideja 🙂

Postoje brojne vrste dekica i prekrivača. Uglavnom deka prekriva cijelo tijelo konja od ramena do repa, dužinom seže do polovine nogu. One koje su otvorenije pružaju konju više slobode i širinu pokreta. Naravno ni u čemu, pa ni u pokrivanju konja ne treba pretjerivati.

Kako izmjeriti konja za kupovinu deke ?

Kada treba pokriti konja?

Da li ćete koristiti deke ovisi uglavnom o vrsti vašeg konja i o klimi u kojoj  živi. Ako primjetite da je konju hladno i neugodno na hladnoći, ako je hladan i oštar  vjetar, ako pada kiša ili snijeg, potrebna mu je vaša pomoć. Čak ako su dani topli, a noći hladne razmislite da mu noći učinite ugodnijima.

Neki od najčešćih razloga za pokrivanje konja su slijedeći:

  • Ako je konju vidno hladno ili drhti na hladnoći
  • Ako je konj stariji, slabog opšteg stanja ili se oporavlja od bolesti
  • Ako je konj vrlo mlad
  • Ako je konj trimovan
  • Ako nema adekvatnu zimsku dlaku
  • Ako je konj navikao na toplo vrijeme, a trenutno je nastupila hladnija klima

Koju vrstu deke treba koristiti?

Koju ćete vrstu deke kortistiti ovisi o situaciji, o vremenskim prilikama i samom konju tj. kako on reaguje na hladno vrijeme, kišu ili snijeg. Zimski pokrivači za konje i deke se prave od različitih materijala kao što je vodootporni najlon, razna otporna platna, poliester i flis. Tanje tkanine su idealna minimalna protekcija od sunca, blata i prašine. Deblja i toplija platna su adekvatna za deke koje treba da zaštitne konja od hladnoće i vjetra, a vodootporna od kiše i snijega.

Kako ćete znati da li je konju pretoplo u pokrivaču?

Siguran znak da je konju pretoplo je znojenje iza ušiju i duž vrata. Ako je vrijeme promijenjivo, dani topli, noći hladne, a konj je ostao na ispustu u dekici, potrebno je pratiti znake toplotnog udara kao što su  odsustvo znojenja i teško disanje.

Kako ćete izabrati odgovarajuću veličinu deke?

Vrlo je važno izabrati odgovarajuću veličinu deke za konja. Evropske veličine deka za konje se odnose na mjere  gornjeg dijela tijela od  grebena do repa. UK/USA/Australijske veličine se odnose na mjere donjeg dijela tijela od centra grudnog koša do sražnjeg dijela tijela.

Veličina koju izmjerite u inčima od tačke A do tačke B (ili od C do D) je veličina deke za vašeg konja. Znači ako izmjerite 74 inča od A do B, vašem konju treba deka veličine 74 ako kupujete u USA. Ako mjerite u centimetrima potrebno je broj centimetara uporediti sa odgovarajućom veličinom u tablici.

Uporedne veličine,: SAD, ENGL, EU.

Ako niste sigurni u veličinu, uvijek izaberite slijedeću veću veličinu od izmjerene, jer je komfornija i konj će se u većoj dekici bolje osjećati nego u manjoj. Važno je imati na umu da adekvatna deka za konja može biti jedna od najvažnijih investicija u njegovo zdravlje.

 

ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Selma Jusufović
Suosnivač ranča za konje Lazy Horse i voditelj jahaćeg kampa za djecu. Po profesiji je doktor medicine, bavi se rekreativnim jahanjem 6 godina, a konje voli oduvijek.