Quadrille

Quadrille je jedna od zanimljivijih disciplina u konjičkom sportu. Sastoji se od koreografije obogaćene dresurnim kretnjama i figurama. Ova disciplina sinhronizovanog jahanja izvodi tim od četiri jahača i konja. Sve se to kombinuje uz ritam muzike koja daje bitan umjetnički dojam gledaocima. Najidealnije je kada su konji iste boje ili da su dva konja jedne a druga dva konja druge boje. Jahači su isto tako skladno i jednako obučeni. Može se izvoditi kao show za gledatelje, dok također postoje i takmičenja gdje sudci ocjenjuju izvedene koreografije. Ocjenjuju se figure koje su konji pokazali i naravno finalna ocjena o koordinaciji pokreta sa muzikom.

Kretnje koje se pokazuju

Najjednostavniji performansi uključuju hod, kas i galop, sa znatnom dominacijom kasa. Može sadržavati haltove, primanja unazad i česte tranzicije.

Srednji nivo quadrille se obogaćuje sa ponekim letećim promjenama u galopu, primanjima, piruetama u hodu te produženim kasom.

Najnapredniji nivo podrazumijeva sve elemente visoke dresure kao što su piaffe, passage, pirueta u galopu, leteće promjene na određenim koracima (na svaki četvrti, treći, drugi i na svaki korak).

Figure koje se izvode

Počevši od najjednostavnijih pa sve do onih jako teških, važno je naglasiti da mora postojati precizna sinhronizacija i koordinacija među sva četiri jahača.

Nastupi obično počinju tako što se dva para kreću u suprotnim smjerovima. Mogu se kretati jedan do drugog i jedan iza drugog. Mimoilaženje se odvija na zadanim slovima i tačkama. Također se mogu susresti na sredini arene i zajedno ulaziti po centralnim linijama, raditi paralelna zaustavljanja i na kraju linija se opet razići.

Dijagonala je jako interesantna iz razloga što jahači iz suprotnih smjerova naizmjenice prelaze preko slova X. Postoje varijante da kada kolona od četiri jahača ide pistom, potom svaki drugi jahač prema unutra uradi jednu od figura (npr. krug).

U naprednijoj quadrilli po dijagonali jahači sinhronizavano rade primanja, te tako mogu praviti figure poput pravokutnih osmica.

Sve ovo je jako interesantno kada se gleda sa strane, jahači imaju slobodu kreiranja koreografije i samog tempa izvođenja. Bitno je napomenuti da jedan jahač uvijek može raditi svoju solo dionicu, dok drugi rade sinhronizovane radnje.

Postoje i druge varijante drill team-ova, gdje može biti veći paran broj jahača (6,8,10…). Još jedan interesantan način sinhronizovanog jahanja se zove „pass de deux“, gdje jašu 2 jahača i konja. 

ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.