Postavljanje identifikacionih čipova na ergeli Bosat

Postavljanje identifikacionih čipova na ergeli Bosat

Juče su novoformiranu ergelu za uzgoj Bosanskih brdskih konja posjetili Prof. dr Matjaž Mesarić i Prof. dr Marko Cotman sa Veterinarskog fakulteta iz Ljubljane, Anton Dolinšek Predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača Bosanskog brdskog konja i Enver Žiga Predsjednik upravnog odbora tog udruženja. Cilj posjete bio je ćipiranje konja, uzimanje uzoraka dlake za DNK analizu i uzimanje mjera za svakog konja pojedinačno.

Događaju su prisustvovali i dr Rasim Jusufović vlasnik KK “Lazy Horse”, Adi Hanić trener – instruktor u tom klubu, kao i članovi uprave i zaposleni na ergeli “Bosat”.  U narednih mjesec dana na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani biće obrađeni podaci za svakog konja pojedinačno, a za grla koja budu ispunjavala uslove biće izdate Identifikacijske knjižice i konji će ući u Registar pasmine.

bosanski brdski konjErgela “Bosat” je osnovana u okviru Sportsko-rekreacionog centra Ajdinovići (SRCA) sa ciljem da se na ergeli odvija čistopasminski uzgoj Bosanskog brdskog konja, a da se ujedno konji koriste za jahanje od strane posjetilaca, prvenstveno djece. S obzirom na činjenicu da SRCA posjećuje veliki broj djece biće to idealna prilika da se djeca upoznaju sa ovom našom autohtonom i izuzetno vrijednom pasminom.

ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
PODIJELI
Enver Žiga
Vlasnik ergele Žiga i veliki borac za očuvanje pasmine Bosanskog Brdskog Konja. Autor velikog broja knjiga i publikacija o Bosanski Brdskim Konjima.