Dehidracija kod konja

Dehidracija kod konja

Voda je jedan od najvažnijih gradivnih elemenata svih tkiva konja, čak oko 60% organizma konja čini voda. Neophodna je za sve životne funkcije i u velikom procentu je prisutna u svim tjelesnim tečnostima konja,  i to do  85% u fluidima mozga, 75% mišića, čak 30% kostiju. Dehidracija nastaje kod povećanog gubuitka tekućine iz organizma. Dehidracija kod konja neće uticati samo na sportsku aktivnost, može biti i opasna po život.

Konji su adaptirani da gube višak toplote znojenjem, i to rade efikasnije od bilo koje druge vrste životinja. Kod konja, toplota se ne oslobađa samo znojenjem, nego i ubrzanim disanjem. Oba načina dovode do gubitka vode u organizmu.Voda se gubi i putem pljuvačke, koja je neophodna za omekšavanje hrane, kao i putem urina i fecesa, te izdahnutim vazduhom.

Elektroliti – uključujući natrij, kalij, hloride, magnezijum, kalcijum – takođe se gube zajedno sa vodom. Oni su odgovorni za transport vode kroz ćelijske membrane. Pored vode, elektroliti su potrebni za odvijanje raznih biohemijskih reakcija.Neophodni su za normalno funkcionisanje nerava kao i kontrakcije mišića.

Znoj konja je izotoničan, sastavljen većim dijelom od vode, te natrija, kalija, hlorida, slično kao krvna plazma. Znoj kod ljudi, proporcionalno sadrži više vode u odnosu na znoj konja. Kada se znojimo, krvna plazma postaje koncentrovanija i javlja se osjećaj žeđi. Zato što konji gube proporcionalno više elektrolita u odnosu na vodu, njihov osjećaj žeđi može izostati, za razliku od ljudi, čak iako su ozbiljno dehidrirani, te oni odbijaju da piju vodu.

Gubitak 3-4% ukupne tjelesne vode dovodi do blage dehidracije. Konji mogu izgubiti i do 15 l znoja na sat tokom napornog treninga.

U pojedinim područjima, hladni zimski mjeseci donose dodatne probleme u vezi sa dehidracijom, jer hladno vrijeme može znatno smanjiti osjećaj žeđi kod konja, naročito kod visoke vlažnosti zraka. Pojedini konji će jesti snijeg, ali on se ne bi trebao smatrati kao izvor vode.

SIMPTOMI:

  • Konj je depresivan i nezainteresovan za okolinu.
  • Oslabljen je elasticitet kože.
  • Gubitak sjaja dlake.
  • Grčenje mišića.
  • Konj pokazuje znakove boli.
  • Smanjeno lučenje pljuvačke.
  • Smanjeno lučenje mokraće koja je tamnije boje.
  • Kolike

Dehidracija kod konja-simptomi

IZBJEGAVANJE DEHRIDRACIJE

Svježa i čista voda treba uvijek biti dostupna.  U hladnim mjesecima vodu možete  blago zagrijati i tako stimulisati konja da je pije. Povećavanje unosa soli u organizam stimulisat će konja da pije više vode.

Korištenjem hladnijih perioda dana tokom ljetnog perioda i osiguravanjem da konj uvijek ima adekvatan pristup vodi i elektrolitima tokom aktivnosti sačuvat će konja od  posljedica produženog perioda dehidracije.

Stalno pazite na pojavu znakova dehidracije. Ne čekajte da konj postane dehidriran da bi ste mu dali elektrolite. Naučite kako da provjerite elasticitet kože kao i vrijeme punjenosti kapilara, te obratite pažnju na zvukove probavnog trakta.

Dehidracija kod konja-prevencija

Ne uskraćujte vašem konju pristup vodi tokom takmičenja. Nakon treninga po toplom vremenu, smanjite znojenje hlađenjem vašeg konja čim prije poslije treninga. Tokom ljetnih takmičenja poželjno je da vaš konj boravi u hladu što je duže moguće.

Davanje sijena tri do četiri sata prije takmičenja povećava unos vode, kao i njen sadržaj u crijevima, koju će konj moći iskoristiti kasnije.

Davanje samo vode dehidriranom konju neće riješiti problem, jer sama voda će dovesti do razrijeđenja tjelesnih tekućina, što kao posljedicu ima gubitak osjećaja žeđi. Najbolji način rehidracije je uključivanje rastvora elektrolita, bilo u hrani ili vodi, jer će oni stimulisati konja da pije vodu. Ako konj postane ozbiljno dehidriran potrebno je intravenskim putem nadoknaditi izgubljenu tekućinu.

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,