Šta se to dešava sa repom ?

ŠTA SE TO DEŠAVA SA REPOM?

Pojava svraba u području repa može biti jako stresna za konja. Uzrok nije uvijek očigledan, tako da topikalni pripravci koji se koriste vrlo često nemaju željeni efekat. Samo češanje dovodi do iritacije kože i još više izraženog svraba.

U ovom članku pokušat ćemo objasniti neke od uzroka koji mogu dovesti do ovoga, kao i savjete šta možete uraditi.

INSEKTI

Hematofagni insekti (mokrice, obadi, konjske muhe, muhe peckare…), koji se hrane krvlju, najaktivni su u zoru i sumrak tokom čitavog proljeća i ljeta. Neki konji su jako osjetljivi na njihove ujede. Alergijska reakcija koja nastaje kao rezultat tih ujeda može se manifestirati na mnogim dijelovima tijela i poznata je kao ”slatki svrab”.

Šta uraditi: Ako je moguće da konji budu u štali tokom ključnih perioda hranjenja ovih insekata (zora i sumrak)(ovi insekti ne vole da ulaze u objekte). Neiritirajući repelntni sprejevi protiv insekata kao i zaštitne deke protiv insekata mogu pomoći ako konj mora biti vani u tom periodu. Veterinar može preporućiti kortikosteroide i/ili antihistaminike koji će pomoći kod svrbeža dok otvorene rane ne zarastu.

Insekti, kao što su krpelji, šugarci i uši, takođe mogu biti uzrok ovome, ali znatno rjeđe.

PARAZIT – OXYURIS EQUI

Adulti izlaze iz rektuma konja i polažu jaja u naborima analne sluznice u žućkasto-bijeloj ljepljivoj masi izazivajući intenzivan svrab. Iako se na ove parazite prvo posumnja kod pojave svraba u ovom području, njihova pojava postaje sve manje učestala primjenom odgovarajućih antiparazitika.

Ako su oni uzrok, potrebno je primijeniti odgvorajući antiparazitik. Preparati na bazi ivermektina i pyrantela su efikasni u ovom slučaju. Područje u kojem konj boravi očistiti i dezinficirati, posebno obraćajući pažnju na hranilice, pojilice i mjesta koja konj koristi za češanje.

PRLJAVŠTINA, ZNOJ, SUHA KOŽA

Prljava i znojna koža može biti uzrok iritacije kože na korjenu repa, ispod repa, u području između nogu, kao i oko prepucijuma i vimena. Učestalo čišćenje ili upotreba repelenata koji isušuju kožu takođe mogu uzrokovati iritaciju kože ovog područja. I opekotine od sunca na korjenu repa mogu dovesti do svraba.

Šta uraditi: Smanjite upotrebu jakih šampona, koristite one sa sastojcima koji imaju hidratantna, zacjeljujuća svojstva kao što je aloa vera. Kako bi ubrzali proces zarastanja koristite umirujuće meleme, masti ili kreme koji će ubrzati oporavak oštećene kože. Ako je potrebno koristite i zaštitu od sunčevih zraka na osjetljivoj koži.

DRUGE ALERGIJE: Alergijske reakcije mogu nastati kao odgovor na nešto iz okoline konja (kontaktni dermatitis na prostirku u boksu) ili na određena hraniva.

Šta uraditi: U ovom slučaju je teže otkriti uzrok. Sve sumnjive alergene iz hrane ili iz okoline konja potrebno je ukloniti. Ako je u pitanju kontaktni dermatitis veterinar će najvjerovatnije uključiti i kortikosteroide i/ili antihistaminike sve do nestanka znakova alergije.

NAVIKA

Ako primarni uzrok koji dovodi do češanja repa perzistira određeni period, ovo ponašanje može preći u naviku, naročito kod konja koji ne provode dovoljno vremena na paši i bez društva drugih konja.

Šta uraditi: Obezbijedite mu njegove socijalne potrebe – vrijeme na pašnjaku sa drugim konjima, po mogućnosti u periodima dana kada su insekti najmanje aktivni.

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,