Faktori koji utiču na rast i kvalitet kopita

Kopita predstvaljaju jedan od najvažnijih struktura tijela konja. Bez dobrih kopita konj je praktično neupotrebljiv. Održavanje kopita zdravim mora biti prioritet za svakog vlasnika.

Postoje faktori koji utiču na zdravlje i rast kopita na koje čovjek ne može uticati.

Genetika takođe ima važan uticaj na kopita. Ždrijebe koje potiče od roditelja sa lošim kopitima ima velike šanse da i ono ima takva kopita.

Baš kao što su neke rase i linije konja prepoznatljive po svojim atletskim sposobnostima i temperamentu, tako su i neke prepoznatljive po dobrim ili lošim kopitima. Naprimjer, arapski konji generalno imaju čvrsta, dobra kopita.

KAKO RASTU KOPITA?

Ako se susrećete sa konjem koji ima problema sa kopitima, čak i sa terapijom potreban je duži vremenski period da bi se primijetili znakovi poboljšanja. Kopitni zid raste sporo – 0,6 do 1,2 cm mjesečno. Potrebni su mjeseci, pa čak i godina, prije nego se mogu primijetiti značajniji znakovi poboljšanja kvaliteta kopita. Kopitni zid raste od koronarnog ruba. Svaka povreda i oštećenje koronarnog ruba može usporiti rast kopita.

ISHRANA I RAST KOPITA

Prvi korak prema zdravim kopitima je dobra ishrana. Ako je ishrana izbalanirana, sadrži sve neophodne vitamine i minerale, kopita bi trebala biti relativno zdrava.

Mnogi nutricionisti preporučuju upotrebu suplemenata kod konja sa usporenim rastom kopita. Preporučeni suplementi uključuju cink, kalcijum, proteine (posebno aminokiselinu metionin), te biotin. Cink je potrebno dodati sa oprezom, te ga izbalansirati sa bakrom, kalcijumom, metioninom da bi se postigao odgovarajući efekat. Kalcij djeluje zajedno sa fosforom i potrebno ih je dodati u odgovarajućem omjeru.

Kopito je u suštini keratin, tako da ako je konj u nedostatku proteina i njegova kopita će to osjetiti. Oko 4% keratina čini sumpor. Metionin kao aminokiselina koja sadrži sumpor neophodan je za proizvodnju keratina. Metionin i lizin, aminokiseline bitne za rast kopita, zastupljene su u leguminoznom sijenu.

Biotin je B vitamin koji pozitivno utiče na rast kopita. To je hidrosolubilni vitamin, što znači da ne stvara zalihe u organizmu i treba se unositi na dnevnoj bazi. Konji proizvode malu količinu biotina, ali veći dio ovog vitamina moraju unijeti hranom. Studije su pokazale da se dodavanjem biotina u ishranu može pomoći konjima sa lošim kopitima. Omega-3 masne kiseline takođe su korisne i obično se dodaju u formi lanenog sjemena.

Jako je bitno obratiti pažnju na sve suplemente koje konj dobiva pored svoje ishrane tako da bi sve hranjive materije bile izbalansirane. Konj koji jede puno svježe trave neće ni imati potrebu za suplementima.

FAKTORI OKOLINE I NJIHOV UTICAJ NA RAST KOPITA

Faktori okoline uticat će na rast kopita. Kopita rastu brže kako se povećava dužina dana. Količina vlage kojoj su izložena kopita takođe će imati svoj uticaj. Ako je okolina previše vlažna, kopita će postati meka i biti sklona apscesima i gljivičnim infekcijama. Ako je ipak premalo vlage, kopita postaju suha i lomljiva. Pravilno korigovana kopita obezbjeđuju bolju cirkulaciju.

Iz ovoga možemo zaključiti da je za optimalan rast i zdravlje kopita jako bitna pravilno izbalansirana ishrana, pravovremena korekcija kopita te i sama okolina u kojoj konj boravi.

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,