Ja ti tu ne ulazim

“Ja ti tu ne ulazim”, veliki broj konja u sebi misli prilikom suočavanja sa prikolicom za transport konja. Razlog zašto su neki konji uplašeni pri samom pogledu na prikolicu može da leži i u nekoj prijašnjoj nezgodi ili traumatskom iskustutvu prilikom transporta, pogotovo ako konj pokazuje panične reakcije prilikom susreta sa prikolicom.

Athena i Zahara doseljavaju na LazyHorse

Sa druge strane neki konji ne pokazuju nikakve znakove uznemirenosti pred prikolicom ali jednostavno ne žele da uđu. Takve konje ne treba kažnjavati i važno je shvatiti samo da nisu na pravi način ubjeđeni i ohrabreni od strane vlasnika ili jahača da trebaju ući u prikolicu.

Potrebno je imati na umu da je konj životinja koja se od napadača brani bijegom i da mu kao takvom nije u genetskom kodu prirodno biti zatvoren u malom prostoru gdje mu je mogućnost bijega uskraćena. Sam ulazak konja u takav uski prostor pokazuje ogromno povjerenje poklonjeno svom vlasniku ili jahaču.

A tu mi je sada dom

Na ranču LazyHorse smo imali interesantnu situaciju da je jedan arapski pastuh (Monarh)  veliki broj puta bio transportiran sa prikolicom i nikada nije pravio probleme prilikom ulaska ali nakon što je iz svog boksa svjedočio jednom vrlo problematičnom i dugotrajnom ubjeđivanju koje smo imali sa jednim drugim arapskim konjem, odlučio je da i on ne želi da uđe u prikolicu. Dugo je trajalo dok ga je ta nova loša navika prošla ali eto i to je moguće. Od tada prilikom utovaranja nekog novog konja čiji ishod nije „predvidiv“, preventivno zatvorimo prozore od svih boksova.

LazyCar

Naš savjet za bezbrižno i predvidivo putovanje na takmičenja ili jahanja po nekim udaljenim terenima bi bio da redovno vježbate ulazak konja u prikolicu, unutra provedete malo vremena sa njim i naravno pripremite neku nagradicu u formi mrkve ili neke druge omiljene poslastice. Tako će vašem ljubimcu ulazak u prikolicu biti jedno pozitivno i ugodno iskustvo te će „jedva čekati“ iduće takmičenje i avanturu putovanja.

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Rasim Jusufović
Dugogodišnji zaljubljenik u konje i jahanje u prirodi. Certificirani facilitator za metodu integriranog učenja sa konjima (Calgary, Canada), Operativni trener konjičkih sportova (Fakultet sporta Novi Sad), licencirani jahač (Hrvatski Konjički Savez) te takmičar u disciplini daljinskog jahanja (SKO BiH).