Ždrijebljenje

Ždrijebljenje

Novorođena ždrijebad jako je osjetljiva na traume prilikom poroda, tako da ako nešto krene po zlu, njihovo stanje se može naglo pogoršati. Zato je bitno primijetiti čak i najmanje nepravilnosti da bi im se posvetila adekvatna pažnja.

zdrijebljenje

NOVOROĐENO ŽDRIJEBE

1. Prilikom poroda ždrijebe treba biti okrenuto tako da mu prvo izlaze prednje noge i glava, a nozdrve bi trebale biti slobodne od posteljice da što prije po izlasku može samostalno udahnuti.

2. Zdravo i vitalno ždrijebe mora biti sposobno prodisati samostalno odmah po rođenju.

3. Sluznica usne šupljine uspostavom normalnog disanja promijenit će boju od tamno roze do svijetlo roze.

4. Odmah po rođenju ždrijebe pokušava ustati, a u tome obično uspijeva 45-120 minuta nakon poroda.

5. Važno je da se što prije samostalno uspravi i počne sisati. Poželjno je da to bude 30-90 minuta od poroda, a najkasnije 4 sata, kako bi uspio uzeti i iskoristiti što veću količinu kolostruma.

6. Vitalno ždrijebe počinje proizvoditi i izmokravati razrijeđeni urin u toku prvih 12 sati života.

ŠTA MOŽE POĆI PO ZLU?

Ždrijebad su jako osjetljiva na produžene i teške porode, koji imaju visoku smrtnost ako bilo šta krene po zlu. Podložna su infekcijama, te vrlo brzo mogu postati septikemična i jako bolesna.

Tokom poroda ždrijebad može uginuti zbog gušenja. Smatra se da ako 30 sekundi nakon izlaska iz porođajnog kanala nije udahnulo nema šanse za preživljavanje, čak iako je prisutan normalan ili pojačan puls. Nerijetko u pokušajima udisaja u porođajnom kanalu novorođenče udahne plodnu vodu i komade mekonija, koji fizički blokiraju disajne puteve i sprječavaju disanje. Često je neposredno po porodu potrebno podignuti novorođenče za stražnje noge i malo ga protresti kako bi se iz gornjih disajnih puteva iscijedio višak tekućine.

Po rođenju ždrijebad je potrebno osušiti da zbog evaporacije tekućine sa površine kože ne bi došlo do hlađenja, a boks u kojem borave treba da je čist, topao sa puno sijena (mekan okoliš).

VAŽNOST KOLOSTRUMA

Ždrijebad se rađaju bez antitijela i dok ne popiju kolostrum nisu u stanju boriti se protiv bilo koje infekcije. Kolostrum je prvo mlijeko koje kobila proizvodi. Gušće je konzistencije i žućkaste boje, bogat antitijelima i energijom.

Ako ždrijebe ne popije kolostrum u prva 4 sata života, potrebno je odmah potražiti veterinarsku pomoć, jer će mu tad biti potrebno dati kolostrum putem boćice ili sonde.

Ždrijebe mora dobiti kolostrum u prvih 24 sata svog života jer se nakon ovog perioda antitijela iz kolostruma ne mogu resorbovati iz probavnog sistema.

Istovremeno sa sisanjem počinje se uspostavljati i probava. Ždrijebe se rađa sa određenom količinom fetalnog fecesa (mekonija) koji je tamnije obojen, tamno smeđ ili zelenkast, dok je feces novorođenčeta svijetlo žućkaste boje. Zdravo ždrijebe trebalo bi izbaciti mekonij u toku prva 24 sata života.

zdrijebe uzima kolostrumPUPAK

Pupak može predstavljati ulazna vrata za razne infekte. Pupkovinu nije preporučljivo trgati, nego treba pustiti da sama pukne. Sve dok se pupak ne osuši potrebno ga je čistiti 0,5% otopinom hlorheksidina,

1% otopinom joda ili 2% otopinom povidon jodida. To treba ponavljati dva puta dnevno. Dobra higijena rodilišta je neizostavna.

DA LI JE POTREBAN PREGLED AKO JE SVE PROŠLO KAKO TREBA?

Preporuka je da veterinar napravi detaljan pregled kobile i ždrijebeta kada je ono staro jedan dan, da bi se isključile sve moguće nepravilnosti.

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,