Vitalni znaci u konja

Vitalni znaci kod konja

Da bi na vrijeme uočili znakove bolesti jako je bitan svakodnevni pregled konja od strane osobe koja je zadužena za njega. Poznavajući normalne vrijednosti temperature, pulsa i disanja, znači da ćete biti u mogućnosti prepoznati ako ove vrijednosti nisu unutar svojih granica.

ŠTA JE POTREBNO ZNATI?

Postoje varijacije ovih vrijednosti između individua i svaki konj će imati različite ”normalne” vrijednosti. To je zato jer su one zavisne od starosti, veličine konja i stepena treninga.. Frekvence pulsa i disanja mogu se povećati kao rezultat stresa, uzbuđenja ili vježbe. Vrijednosti mogu biti povećane i kod konja koji trpe bol iz bilo kojeg razloga ili su bolesni.

Redovno mjerenje vrijednosti pulsa, disanja i temperature je važno jer će vam dati informacije šta je normalno za vašeg konja.

Neki konji mogu imati vrijednosti koje su konstantno iznad ”normalnih” granica, na sličan način kao i ljudi. Ali to ne mora biti znak za uzbunu. Ipak, u takvim slučajevima bi bilo dobro da konja pregleda veterinar da otkloni bilo koju sumnju.

PULS, DISANJE I TEMPERATURA

NORMALNE VRIJEDNOSTI

Puls normalne vrijednosti
PULS
28-44/min

Disanje normalne vrijednosti
DISANJE
8-16/min

Temperatura normalne vrijednosti
TEMPERATURA
37,5-38,5°C

Ako nema jasnog razloga za promjenu vrijednosti ovih parametara, kao što su stres ili rad, potrebno je nazvati veterinara, jer je u tom slučaju odstupanje od referentnih vrijednosti znak bolesti. Ako konj pokazuje bilo kakve znakove bolesti ili nelagode, bez obzira na nepromijenjene vrijednosti ovih parametara, potrebno je kontaktirati veterinara. U ekstremnim slučajevima kada je bolest konja jasna na prvi pogled potrebno je odmah nazovati veterinara, a ne gubiti vrijeme pokušavajući izmjeriti ove vrijednosti.

OTKUCAJI SRCA

Otkucaje srca mjerimo stavljanjem stetoskopa na lijevu stranu grudnog koša, iza lakta (kao na slici). Svaki otkucaj srca ima dva dijela, kao kod ljudi. Stetoskopom ćemo ga registrovati kao lub-dub.

Mjerenje otkucaja srca

MUKOZNE MEMBRANE

Boja sluznica kod zdravih konja je svijetlo ružičasta.

Jako važan pokazatelj cirkulacije je vrijeme punjenosti kapilara. Kada krv normalno cirkulira pod blagim pritiskom prsta desni će poblijediti, a boja bi i m se trebala vratiti za 1-2 sekunde.

Mukozne membrane

PULS

Puls možemo izmjeriti na facijalnoj arteriji na donjoj vilici konja (kao na slici). Prečnika je oko 1 cm. Nježno pritisnuti arteriju dok ne osjetimo pulsiranje ispod prstiju.

DISANJE

Frekvencu disanja možemo izmjeriti brojanjem pokreta grudnog koša, posmatranjem nozdrva, stavljanjem nadlanice ispred i ispod nozdrva, te stavljanjem stetoskopa na traheju ili grudni koš. Obratiti pažnju kako životinja diše, plitko ili duboko, na ritam disanja, kao i na prisustvo zvukova koji se normalno ne čuju tokom disanja.

Mjerenje pulsa

MJERENJE TEMPERATURE

Temperaturu kod konja mjerimo rektalno. Stati pored konja. Jednom ruku pridržavamo rep, a drugom stavljamo termometar u rektum. Nakon upotrebe termometar očistiti i dezinficirati.

Mjerenje temperature

ZVUKOVI CRIJEVA

Prislanjanjem uha ili stavljanjem stetoksopa na lijevu i desnu stranu abdomena možemo čuti zvukove crijeva, koji nam pomažu procijeniti njihovu funkciju. Oni su pojačani tokom obroka, a smanjeni tokom stresa ili gladovanja.

DEHIDRACIJA

Pravljenjem kožnog nabora na stranama vrata i praćenjem vremena koje je potrebno da se koža vrati u prvobitni oblik procjenjujemo stepen hidriranosti konja, odnosno da li unosi dovoljne količine vode u organizam. Kod zdrave životinje ovo vrijeme ne bi trebalo iznositi duže od 2 sekunde.

Stepen hidriranosti konja

ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,