Kako prevazići strah od preskakanja prepona

Strah od preskakanja prepona

Prepone ponekad mogu izgledati zastrašujuće, bez obzira koji ste nivo jahača i koliko iskustva imate. Sve što je potrebno je: staložen jahač, dobar trener i pouzdan konj.

Uvijek početi sa manjim zalogajima, kako bi poslije uživali

Preskakanje preponaJedan od najbitnijih koraka prevazilaženja straha je dobijanje same „čvrstoće“ na konju koja će vas brže dovesti do uspjeha. Najbolji način za to je pronalaženje iskusnog trenera koji će vam pomoći. Glavni cilj je preovladavanje straha i pritiska.

Ovisno o vašem jahaćem nivou,  trener će prvo tražiti od vas prelaženje preko kavaleta, u cilju sticanja boljeg balansa i mirnoće noge. Ove vježbe neće samo ojačati vaše mišiće, popraviti poziciju, već će izgraditi i  povjerenje između konja i jahača kao i između jahača i cijele nove situacije što je jako bitno.

Ako imate strah, najbolje je početi sa iskusnim i tromijim konjem. Jahanje neiskusnog konja u ovom periodu vašeg školovanja je mnogo teže. Može imati dobre posljedice tako što ćete učiti na teži način i poslije jahati svakog konja mnogo lakše, ali i teže posljedice koje vam mogu stvoriti još veći strah. To ostavite  treneru, koji će procijeniti sve to i pronaći najbolji način.

U drugu ruku ako ste već imali neko manje iskustvo, trener će vam ponuditi manje prepone preko kojih ćete osjetiti pokrete skoka. U većini slučajeva sam strah dolazi od same nesigurnosti, mentalne ili fizičke.

Kao u svim aspektima konjičkog sporta, put do uspjeha  je jako spor. Preovladavenjem ovoga straha i usavršavanjem tehnike, napredak neće izostati.

Prestanite misliti i predviđati loše stvari koje vam se mogu desiti

Da bi brže i bolje napredovali, trebate vremenom početi više slušati trenera, a ne „glasove“ koje vam govore da ćete pasti i povrijediti se. Jahanje je takav sport da svaki dan možete očekivati pad. Trener je tu da u većini slučajeva to spriječi. Surađujte sa trenerom, jer na takav način isto tako i vi možete pomoći. Kooperacija trenera i jahača je najbitniji korak u postizanju ciljeva.

Najveće barijere su u vašoj glavi. Na primjer, ako  preponski trening počnete sa stavom kako nećete uspjeti, kako ćete možda pasti, kako vi to ne možete, šanse za uspješan trening su znatno smanjene.Prema tome, pozitivna komunkacija sa samim sobom će u konačnici dati pozitivne rezultate. Govorite sebi kako to možete, naporno trenirajte i uspjeh neće izostati.

I za kraj nekoliko manjih savjeta za prevazilaženje straha: manji zalogaji, kavalete, manje prepone, neka stvari idu svojim tokom i najbitnije je da govorite pozitivne riječi sami sebi.

 

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.