Konjički Klub Sarajevo

Razgovarali smo sa predsjednikom Konjičkog Kluba Sarajevo, Adijem Hanićem.

Koji je motiv osnivanja kluba?

Klub je osnovan sa vizijom da regrutuje sve zainteresovane ljubitelje konjičkog sporta i usmjeri ih prema postizanju dobrih takmičarskih rezultata. Klub je otvoren za sve uzraste i sve tipove jahača. Sticajem okolnosti situacija sa sportom u BiH nije tako savršena, međutim Konjički klub „Sarajevo“, ima planove da na svaki mogući način podrži ideje o promociji konjičkog sporta.

Nadja Caklo i Tango – preponsko takmičenje Grude 2017

Koje su aktivnosti koje Konjički klub Sarajevo ima u planu da podrži?

To su uglavnom organizacija takmičenja te posjeta istih. Organizacija seminara i edukacija. Unutar kluba će se napraviti programi prema kojim će svaki član imati svoj smjer napretka. U planu je da se naprave selekcije jahača u dresurnom, preponskom i daljinskom jahanju. Selekcije će biti podijeljene u dvije jakosne skupine, koje će prema svojim mogućnostima braniti boje svoga kluba.

Selma Jusufovic i Ukrina – Trka u daljinskom jahanju Grude 2017

Koje su to manifestacije koje planirate organizovati?

S obzirom da je klub tek počeo sa radom, plan je da se odmah postavi korektan sistem, koji je ključan u razvoju sportiste. Jedna od prvih aktivnosti koje će Konjički klub Sarajevo organizovati je prijemni ispit za prijem u članstvo, koji bi se trebao održavati svake godine. Svaki član prije pristupanja u klub će trebati steći određeno predznanje ovisno od svoje kategorije. Tako će imati opšti teoretski ispit, te praktični ispit iz dresurnog i preponskog jahanja. Savez konjičkih organizacija BiH, još nije izdao zvanični kalendar dešavanja, tako da ćemo planiranje ostalih aktivnosti komentarisati, nakon što kalendar bude javan.

Također imamo planove za organizaciju klubskog daljinskog takmičenja, što bi također trebala ostati tradicija u budućnosti.

Adi Hanić i Tango – Dresurno takmičenje Ahatovići 2017

Da li planirate izlaziti na međunarodna takmičenja?

Naravno da imamo u planu izlaziti na međunarodna takmičenja, iz razloga to su na mnogo većem nivou nego u BiH. Mađutim, postoji taj problem embarga uvoza konja u Evropsku uniju, što nas ostavlja hendikepiranim za sve države osim Srbije i Crne Gore.

Preponski turnir Konjickog Kluba Stina
Preponsko takmičenje Grude 2017

Kojom infrastrukturom raspolaže klub?

Klub svoje aktivnosti odvija na Konjičkom centru „Lazy Horse“ 20ak kilometara južno od Sarajeva, nedaleko od mjesta Tarčin. Trenutno ima 10ak konja u dvije štale. Kvadratno jahalište 20×40 m, kružno jahalište za trening konja i početnike. U planu je izgradnja Cross country fielda sa prirodnim fiksnim preprekama, te zatvorene hale za jahanje dimenzija 20 x 60m, što će ovom konjičkom kompleksu znatno upotpuniti uslove tokom svih 365 dana u godini.

Preponsko takmičenje u Novom Sadu 2017

Kako postati član?

Članom konjičkog kluba može postati svako, potrebno je samo da završite određeni broj časova u školi jahanja, kako bi stekli određeno iskustvo, koje ćete pokazati na prijemnom ispitu o kojem smo već ranije pričali. Članom mogu postati oni koji žele na bilo koji način podržavati rad kluba bilo to takmičarski ili rekreativno.

www.konjickiklubsarajevo.ba

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse