Favorizirane pasmine u određenim disciplinama

Holandski toplokrvnjak

Dresurno jahanje

Dresura kao jedna od najkompleksnijih disciplina zahtijeva konja sa elegantnijim pokretima. Većina stručnjaka će se složiti da je favorit ove discipline Holandski toplokrvnjak.

Holandski toplokrvnjak

Konji ove pasmine mogu biti vranci, dorati, alati i sivci. Visina im dostiže do 157 cm kod kobila i 160 cm kod pastuha. Odlikuju se nevjerovatno elegantnim korakom, držanjem vrata. Dosta Holandskih toplokrvnjaka je osvojilo najprestižnije nagrade u dresurnoj disciplini. Ferro i Udon su neki od prvih poznatih konja koji su ostvarili pobjede na visokim takmičenjima. Moorlands Totilas je dugo vremena držao svjetski rekord u Grand Prix slobodnom stilu i osvojio čak 3 zlatne medalje na FEI Svjetskim konjičkim igrama 2010 godine. Trenutni Grand prix rekorder u slbodnom stilu je Valegro, sa Britanskom jahačicom Charlotte Dujardin. Valegro je osvajao zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, i Riu 2016 godine. Obarao je sopstvene rekorde jedan za drugim, te postao svjetski i evropski prvak.

Preponsko jahanje

Preponsko jahanje zahtijeva gabaritnijeg konja atletske građe. Nosioci podiuma u ovoj disciplini su naravno konji Holstein pasmine.

Holsteiner

HolsteinerU prosjeku visoki od 163 – 173 cm, sa mišićavim jakim sapima i visoko postavljenim vratom. Holsteineri se karakterišu sa velikim oprezom, brzinom, procjenom, basquilom i tehnikom. Uzgojna knjiga Holsteinera je trećerankirana u internacionalnoj bazi podataka preponskog sporta. Čak, 2008 godine WBFSH rang lista sa top 30 preponskih pastuha je izdominirana sa Holsteinerima: 6. Caretino, 8. Libero, 11, Cassini, 13. Calido, 17. Carthago, 18. Contender, 19. Corrado I, 20. Calvados, 28. Corland, 29. Acord II.

3D Eventing

Što se tiče ove discipline, Holsteineri su i ovdje jedni od prvih favorita. Pošto smo već rekli neke riječi o Holsteinerima, u rubrici eventinga reći ćemo par riječi o još jednoj izvanrednoj pasmini koja pokazuje rezultate u eventingu.

Anglo – araber

Anglo – araberAnglo – araberi su križanci Arapskih konja i Engleskih punokrvnjaka. Iako su križanci, ova pasmina je punopravno registrovana pasmina u bazi svjetskih pasmina sportskih konja. Anglo – araberi se ciljano uzgajaju kako bi se stvorio što spremniji i jači sportki konj. 3D eventing disciplina zahtijeva najviše od svih ostalih. Sama gracioznost pokreta, gabaritnost, visina engleskog punokrvnjaka pokazuje svoje prednosti u dresurnom i preponskom jahanju, dok izdržljivost arapskog konja pokazuje svoje prednosti u cross country – u. Anglo – araberi su u prosjeku visoki od 163 – 170 cm.

Daljinsko jahanje

Daljinsko jahanje ili endurance nije olimpijska disciplina, ali je prva discliplina u FEI – u koja dolazi poslije 3 već navedene gore u tekstu. Endurance od konja traži nevjerovatnu čvrstoću, izdržljivost i prilagođavanje raznim terenima i podlogama. Ubjedljivo najbolja pasmina endurance – a je Arapski konj.

Arapski konj

Arapski konjArapski konj se odlikuje velikom brzinom, zavidnom izdržljivošću u voljom za prelaženje velikih distanci. Kopita su jako čvrsta i otporna. Nisu skloni povredama prilikom težih i dugih terena. Također se odlikuju jako brzim oporavkom nakon teškog rada i spuštanjem pulsa. U prosjeku su visoki od 145 – 155 cm. Danas postoji velik utjecaj izložbenog programa na uzgoj, kako bi se dobili konji koji će biti što savršeniji na izložbama. Sa druge strane za potrebe daljinskog jahanja se ne mari mnogo o savršenom izgledu.

Naravno, da pored svih ovih pasmina ima i ostalih vrijednih spomena, međutim, sudeći po svim historijskim rezultatima, navedene pasmine su šampioni ovih disciplina.

ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.