Dječiji kamp – najbolji poklon za raspust

Dječiji kampovi  su nam dobro poznati iz stranih filmova, kada smo kao djeca sa čežnjom gledali male kampere, koji daleko od roditelja doživljavaju i “preživljavaju” razne avanture.

Mali čas veterinarske medicine za kampere

Kod nas, tek zadnjih godina počinje da se razvija nešto slično tom konceptu. Naravno kao i svaki početak, tako se i dječiji kampovi probijaju stidljivo, roditelji ih prihvataju sporo, neki neustrašivo, neki strašljivo, a svi razumije se, imaju bezbroj dilema i strahova.  Djeca, od kojih je većini najveće odvajanje od roditelja odlazak kod nana i deda (ili čak tetke 🙂 ), ili hoće ili neće na kamp, sa njima je lako. Kao i sve tako i dječiji kampovi imaju svoje prednosti i nedostatke.

Prednosti kampa

Učenje timskog rada
Zajednički rad je najbolji način da dijete shvati da ima nešto veće od “ja”, a to je tim.  Zajednički radom uče da će kao tim imati uspjeh, samo ako su odnosi među pojedincima čvrsti i pozitivni. A to će uspjeti kada  energiju koju su koristili na isticanje “ ja, ja  i ja” usmjere na “mi”. A svaki mali doprinos za uspjeh grupe je vrlo značajan za samopouzdanje dijeteta.

Jutarnje hranjenje konja … svaki kamper brine o svom konju

Učenje rezilijentnosti  “oporavka nakon neuspjeha”
Djeca uče da padnu i da nakon pada ponovo ustanu. U svim aktivnostima koje započinju u kampu neupitan je neuspjeh i “pad” na početku, ali kako savladavaju prepreku po prepreku, nešto što im je na početku bilo nemoguće, postaje im polje uspjeha.

Pa naravno, svakom je njegov konjo najdraži 🙂

 


Učenje donošenja odluka

Kada su “kamperska vremena teška” mora se donijeti odluka. Kada su “kamperska vremena teška” mora se naučiti od koga će se prihvatiti vodstvo,  što je teško u svijetu punom televizije, filmova i loših uzora.

Pomozite djetetu da odraste
Sve je u kampu novo, dijete za svaki pokušaj savladavanja nove poteškoće izlazi iz svoje zone komfora,  gradi snagu, karakter, odlučnost, fokusira se na nešto veće od njega samog.

Grupno jahanje u prirodi

Druženje djece sa konjima ima poseban plus na sve gore nabrojane prednosti. Konji su nježni divovi koji kod djece, strah, divljenje i neopisivu čežnju za sklapanje  posebne emotivne veze. Kontinuirano druženje sa konjima dokazano snižava stres kod djece i tinejdžera. Ako od vašeg djeteta na kampu postane istinski konjoljubac, budite bez brige, više nikada vaše dijete, a sutra tinejdžer i adolescent neće trošiti svoj novac ni na što drugo, sem na konje.

Omiljena trka u vrećama

Pored svih nabrojanih prednosti, naravno da kampovi imaju i svoje nedostatke. Prije svega tu je, kod nas već ustaljena kočnica – finansijski aspekt. Zatim odvajanje od kuće, briga o djetetu kako će jesti, spavati, uklopiti se, briga o uposlenima, da li vode adekvatnu brigu o djeci, briga o drugoj djeci, kakvog su oni ponašanja, vaspitanja, vjerskih ubjeđenja itd. itd……

 

Starija djeca vode brigu o mlađoj djeci

Ali kao roditelji trebamo se zapitati, pa zar nije upravo to naša dužnost, da pripremimo dijete za “sutra”, u kojem će se i samo boriti sa mnogo gorim pitanjima, brigama i strahovima ?? U današnjem svijetu svi tražimo ugodne doživljaje i iskustva da nam život bude lakši, a sve više nam nedostaju  poteškoće  koje omogućavaju lični rast i razvoj. Ta iskustva moramo barem pronaći našoj djeci, samo ona se neće desiti automatski, moramo se malo potruditi.

Joj, jedva čekam da vidim ovu sliku 🙂

Ako je dječiji kamp barem jedna stepenica više koja će pomoći djetetu na tom putu, onda sigurno vrijedi pretrpiti malo dodatne roditeljske brige.

Dobrodošli u jahaći kamp LazyHorse (www.jahacikamp.ba)

ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Selma Jusufović
Suosnivač ranča za konje Lazy Horse i voditelj jahaćeg kampa za djecu. Po profesiji je doktor medicine, bavi se rekreativnim jahanjem 6 godina, a konje voli oduvijek.