Odgovarajuće sedlo za različite tipove jahača

Često postavljeno pitanje od strane jahača je: Da li je pogrešno skakati sa dresurnim sedlom, ili raditi dresuru sa preponskim sedlom.

Teoretski, sedla su napravljena kako bi olakšali jahalu prilikom zadanih radnji. Sedlo neće naškoditi konju ni u jednom slučaju
Međutim, ako se želite usmjeriti dugo vremena u nekoj disciplini, potrebno je napraviti check listu.

Check lista sedla koje koristite:

Koristite ove skraćenice kako bi sebi olakšali – (D) dresura ili (P) prepone:

 • Da li vaša noga u opuštenom položaju stoji ravno ispod vas? (D)
 • Da li kifle sedla potpomažu vašoj nozi prilikom skoka? (P)
 • Da li vam je sedlo udobno u smislu da kada opušteno sjedite ne stvara diskomfor koji vas tjera da se pomjerate kako bi vam bilo ugodno? (D/P)
 • Osjetite li sjedalne kosti? (D/P)
 • Da li vam uzengije dozvoljavaju da bez problema sjedite u poziciji okomitoj poziciji glava – kukovi – pete? (D)
 • Da li vam koljeno pravilno stoji uz kiflu ili je otvoreno prema vani? (D/P)
 • Da li možete napraviti pokret pelvisa naprijed nazad, bez osjećaja bola? (D)
 • Da li noge prilikom sjedećeg kasa imaju tendenciju da idu naprijed? (D/P)
 • Da li je poklopac sedla dovoljno dug da vam se ne kači za čizmu? (D/P)
 • Da li ste u ravnomjernom balansu prilikom hoda? (D/P)
 • Da li imate dovoljno podrške od sedla kako bi mogli sjediti u pravilnoj poziciji? (D/P)

 

Kada odgovorite sebi na sva ova pitanja, tek tada ćete znati da li je pravilno raditi bilo šta sa bilo kojim sedlom. Preponsko sedlo će uvijek imati najdublju tačku više nazad, dok će dresurno imati to u središnjem dijelu. U dresurnom sedlu jahač mora sjediti uvijek u okomitom položaju sa tlom.

Međutim, svi odgovori moraju imati svhu samo ako se isključivo bavimo jednom disciplinom. Sa preponskim sedlom bi trebali uložiti mnogo više napora kako bi radili dresuru iz razloga što su listovi postavljeni tako da guraju noge naprijed. Isto tako se povlači za dresurno sedlo gdje listovi stoje okomito ispod, pri čemu je mnogo teže izvesti skok, gdje noge trebaju biti više naprijed. Jahači koji se rekreativno bave jahanjem, što znači da nisu fokusirani ni na jednu od disciplina, ne mogu opravdanja tražiti u izboru sedla. Za takve jahače postoji univerzalno sedlo koje je na neki način prilagođeno svim načinima jahanja. Univerzalno sedlo je paralela između ove dvije vrste sedala. Opet i to sedlo ima svoj nedostatak, a to je da nije moguće sa njim raditi neke intenzivnije preponske ili dresurne radnje.

Opis dresurnog sedla:

Dubuko sedlo, sa najdubljom tačkom u središnjem dijelu. Visoki unkaši što doprinosti boljoj poziciji u sjedećim pozicijama. Listovi usmjereni ravno, okomito prema tlu, što doprinosi boljoj poziciji jahača u smjeru glava – sjedište – pete.

Opis preponskog sedla:

Pliće sedlo, sa najdubljom tačkom više prema zadnjem dijelu, što doprinosi boljem upijanju prilikom doskoka. Sedlo je plitko iz razloga, što je jahač pretežno u poziciji ravnoteže. Listovi usmjereni više prema naprijed, što doprinosi boljem položaju noge koja treba biti naprijed prilikom skoka preko prepone.

 

 

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.