Praktičan vodič za konjske deke i prekrivače

Štalsku ili dekicu za ispust, pitanje je sad ?!       

Da li vam je nekada  rečeno da dekica kojom ste pokrili konja nije predviđena za datu situaciju? Ukoliko jeste, pravo je vrijeme da se ”dekobrazujete”.  Postoje razne vrste prekrivača i deka za konje. Neke su predviđene za korištenje na ispustu, neke u štali, a neke se mogu koristiti samo dok je konj pod supervizijom. Koliko god zvučalo kao pretjerivanje, zapravo i nije, jer prava deka u pravoj situaciji može biti vrlo značajna za zdravlje konja, dok pogrešan odabir dekice može biti štetan, pa čak i  opasan.

Deke za ispust su napravljene od čvrstih materijala da bi bile otporne na konjsku igru. Često su vodootporne, pa štite konja od snijega, kiše i blata. Fleksibilne su i skrojene tako da dozvoljavaju veću slobodu pokreta. Mogu biti različitih težina ovisno od težine punjenja između unutarnjeg i vanjskog sloja. Mjeri se brojem grama. Što dekica ima više grama to je toplija. Razlikuju se tri kategorije: lagane deke od 100 g (100 g centralnog punjenja), srednje teške deke imaju 180-200g punjenja, dok teške deke imaju 300-440 g. Neophodne su za konje kojima je trimovana dlaka u iznimno  hladnim vremenskim uslovima, dok mogu biti pretople za druge konju u drugim vremenskim uslovima.

Deke za ispust

Prekrivači za ispust su također, kao i deke za ispust,  izrađeni od  čvrstih materijala, često vodootporni i komotni. Za razliku od deka za ispust, prekrivači su najmanje moguće težine. Predviđeni su za protekciju po vlažnom vremenu. Obično su pretopli za ljetnje temperature ali ne pružaju zaštitu od hladnoće u hladnim danima.

Prekrivači za ispust

Prekrivači za vrat i kapuljače. Prekrivači za vrat pokrivaju samo vrat dok prekrivači sa kapuljačamo pokrivaju i glavu konja. Korisni su za konje koji dosta vremena provode na ispustu po hladnom i vlažnom vremenu i za trimovane konje. Odluka da li će konj imati ove dodatke za deke individualna je. Prilikom korištenja mora se imati u vidu da postoji opasnost od pregrijavanja konja.

Deka sa okovratnikom

Štalske deke su uglavnom predviđene za korištenje u štali.  Najčešće nisu vodootporne ali većina ih je otporna na vlagu, različitih su težina od 100-400 g punjenja. Njihova uloga je da u hladnim danima konj nakon ispusta zamijeni tešku deku za lakšu, ali opet jednako toplu. Štalska deka je više ”skrojena po mjeri” nego deka za ispust koja je komotnija

Štalska deka

Štalski prekrivači  služe isključivo da konj ostane čist tokom boravka u štali. Napravljeni su od raznih vrsta lakih materijala od pamuka do najlona, neki su vodootporni.

Najlonski štalski prekrivač

Formalni  prekrivači   tradicionalno služe da bi konji na izložbama i takmičenjima izgledali besprijekorno prije samog nastupa. Ipak oni su mnogo više od samog izgleda. Ovisno od materijala mogu se koristiti kao  deke za hlađenje konja ili za grijanje tokom hladnog vremena ili transporta. Ovi prekrivači imaju minimalan broj kopči  (po jedna ispod vrata, na prsima i ispod repa).

Formalni prekrivač – “dress sheet”

Kišni prekrivači služe za zaštitu osedlanog  konja kada ga je,  na primjer,  potrebno prevesti  sa jedne lokacije na drugu za vrijeme kiše. Nisu predviđeni za  ispuste jer imaju krhke pojase koji služe prije svega za zaštitu od vjetra i kiše, i jer su skrojeni “po mjeri”, nemaju niti jačine, niti prostora za konjsku igru na ispustu.

Kišni prekrivač

Deke za hlađenje konja su deke koje se koriste po hladnijem vremenu kada je konj zagrijan nakon rada  i potrebno je da se ohladi ali da se ne ”prehladi”. Napravljene su od modernih materijala koji apsorbuju vlagu iz konja, ali ne propuštaju vjetar izvana. Također se može koristiti za tek okupane konje da im ne bi bilo hladno dok se suše.  Kada se pojavi  rosa na prekrivaču, tada je vrijeme za skidanje deke.

Deka za hlađenje konja

Vjerovali ili ne ima još  vrsta deka i prekrivača koje se rijeđe koriste. Vaš konj naravno  ne treba imati sve ove deke, možda samo 1-2 najneophodnije za klimatske uslove u kojima boravi. Samo sada, kada ste se obrazovali na ovom planu bez problema ćete  znati  koje od ovih deka su neophodne i  idealne  za vašeg konja.

ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Selma Jusufović
Suosnivač ranča za konje Lazy Horse i voditelj jahaćeg kampa za djecu. Po profesiji je doktor medicine, bavi se rekreativnim jahanjem 6 godina, a konje voli oduvijek.