Preponsko jahanje

Preponsko jahanje je jedna od najpopularnijih disciplina u jahačkom sportu. Jedna je od tri olimpijske discipline, te je sponzorirana od mnogih velikih brendova. Većina ljudi jahanje uglavnom povezuju sa ovom disciplinom.

Preponsko jahanje zahtijeva od konja poznavanje dresurnih osnova kako bi jahač bolje manevrisao sa konjem. Preponsko jahalište ne zahtijeva neke posebne dimenzije i oblike jahališta, te se može organizovati u raznim prostorima. Kako na travnatoj, tako i na pješčanoj podlozi. Prepone preko kojih konj preskače su postavljene tako da, kada ih konj zakači automatski ih obara. Na stalke koji se postavljaju sa strane dolaze kavalete (oblutci, motke).

Preponsko jahanje - prelazenje preko zadanih prepona parkuraGlavni cilj ove discipline je prelaženje preko zadanih prepona (parkura) u što kraćem vremenskom periodu i sa što manjim brojem oborenih prepona. Preponski parkur je teži  što su prepone više i što ih ima veći broj na manjem prostoru. Preponski nivoi su isto kao i u dresurnom jahanju postavljeni tako da konj mora dovoljno uznapredovati kako bi prešao na sljedeći nivo. Tako na grand prix levelu visine prepona dostižu i do 1,60m.

Što se tiče opreme, postoji preponsko sedlo čiji su listovi orijentisani više prema naprijed, te je malo pliće od dresurnog. Uzengije jahači namještaju na kraću dužinu kako bi mogli više ustati prilikom skoka.

Takmičenja se organizuju širom svijeta na raznim nivoima. Za sudačku organizaciju su zaduženi glavni sudci, te stjuarti koji se nalaze na samom terenu. Stjuarti imaju znakove u rukama koje podižu prilikom pravljenja faula. Svaka oborena prepona naziva se faula, te se kažnjava sa 4 kaznena poena, naredna sa 8 i td. Ovisno od takmičenja određeno je koja po redu oborena prepona diskvalifikacija. Glavni sudac bilježi faule, pa na ukupno vrijeme dodaje broj faula.

Uglavnom se takmičenja skaču u dvije manše, te se vremena i faulovi prenose iz jedne u drugu. Vrste prepone preko kojih se preskače su: obične stacionate, oxeri, triple barovi te vodene prepreke. Više prepona sa određenim razmakom se može kombinovati u dvoskoke i troskoke. Jahač prolaskom kroz start i cilj počinje odnosno zaustavlja vrijeme. Pad jahača sa konja znači automatska diskvalifikacija. Svaka prepona nosi svoj redni broj, stoga jahači prije takmičenja izlaze na koračanje parkoura, pri kojem određuju distance između pojedinih prepona, visinu, predviđaju odakle trebaju odskočiti, prići preponi, doskočiti i najbolji prolazak.

Konj na takmičenju osim osnovne opreme bi trebao nositi posebne preponske štitnike za noge koji štite tetive. Uz preponsko sedlo, postoje i preponski kolani koji su na sredini izduženi kako konj prilikom skoka kada savije prednje noge ne bi povrijeđivao taj dio tijela. Više vrsta žvala je dozvoljeno. Konji uglavnom nose pršnjake i martingale, a neki i podrepnjake.

Oprema za jahača se ne razlikuje mnogo od dresurnog osim toga, što na takmičenju boje nisu toliko striktne, te jahači najčešće nose sakoe u bojama njihovih država. Preponske čizme za razliku od dresurnih imaju pertle. Dozvoljeno je korištenje mamuza i preponskog biča koji je mnogo kraći, te jahač ima ograničeno korištenje.

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.