Pravilna pozicija jahača

– upotreba sjedišta –

Jahanje sa efektivnim sjedištem. Koristeći težinu i poziciju u sedlu, u cilju bolje komunikacije sa konjem, nije misteriozna stvar kao što mnogi misle. Može biti jednostavna olakšica u svim kretnjama konja. Prebacivanjem svoje težine po svim osama, može dodatno poboljšati aktivnost konja kao i kretnje u smjerovima. Sjedište vam također služi kako bi prebacivanjem težine nazad usporili ili zaustavili konja. Kako vaše jahanje napreduje, naučit ćete da koristite sjedište u koordinaciji sa rukama i nogama. Sve ove stvari znače put prema većem  nivou jahanja, prikupljenosti, primanjima, okretima, lateralnim kretnjama.

U nastavku pročitajte najčešće probleme i njihova rješenja

Problem: Pretjerana upotreba ruku i dizgina u odnosu na sjedište kako bi usporili konja i pravili tranzicije prema dole.Ako ne možete napraviti tranziciju iz kasa u hod bez da se mučite previše sa rukama, trebali biste raditi više na svom sjedištu

Način 1: Počnite sa lakim kasom, sjedajte malo više ispravljeni i pokušajte da usporite sjedanje pomoću svojih mišića. U svakom ciklusu pokušajte uvijek ostati sekundu više u sedlu. U međuvremenu, ne zaboravljajte da vaše noge trebaju imati kontakt sa konjem na obje strane. Nakon nekoliko pokušaja, ako konj ne usporava, dodajte dovoljno pritiska sa dizginom kako bi ga doveli do hoda. Dok učite sve to, možete dodati verbalnu komadu za usporavanje koju već koristite, npr. „hod“ kako bi konj bolje shvatio. Ponavljajte ovo dovoljno dugo dok ne osjetite neku promjenu, uvijek koristeći sjedište prije dizgina.

Problem: Previše opušteno sjedište. Ovaj problem znači—sjedenje preduboko u sedlu, naginjanje previše nazad iza pokreta konja. To je u biti dobra stvar, ako ste na nepredvidivom konju, koji prilazi preponi, i ima tendenciju da odbije. Međutim, ako se radi o dresurnom jahanju, bit ćete kažnjeni, jer takva pozicija znači nedostatak povjerenja i veze sa vašim konjem.

Način 2: Koristite komande nogama koje smo ranije spominjali kako bi pripremili konja na vaše noge i glas.

Problem: Previše jahanja u poziciji sedlo – ravnoteža. Vježbanje na ovaj način hoće doprinijeti boljoj poziciji nogu i poboljšanju balansa, ali neće imati mnogo uticaja u poziciji i dejstvu sjedišta.

Način 3: Jašite u jahalištu bez uzengija. Jahanje bez uzengija vas uvijek tjera da sjedite u pravilnoj poziciji te da ne se ne pomjerate previše van pravilne pozicije. Iz razloga što vam uzengije uglavnom pomažu da se namještate kako je vama udobnije, natjerat će vas da koristite vašu težinu u formiranju putanje konja kao i tranzicija prema dole.

Pravilna pozicija jahacaProblem: Odskakanje u kasu, podizanje nogu prema gore, u cilju čuvanja za konja. Čuvanje nogama za konja prilikom kasa, dodatno destabilizuje sjedište. Također ćete ovim načinom ukočiti sve moguće pokrete kukova i biti onemogućeni da upijate pokrete konja.

Način 4: Jašite bez uzengija ili forsirajte da vam je peta u pravilnoj poziciji prema dole. Ovo je jedna od težih vježbi iz razloga što dejstva vaše noge morate ograničiti do perfekcije. Koristite vaše noge samo kada je potrebno. Morate razgraničiti to da noga ispod koljena uopšte ne služi kako bi bolje sjedili u sedlu. Zatvorite koljena fokusirajte se da vaši kukovi pravilno prate konja i dejstvuju u tranzicijama kako treba. Noge koristite samo kada je potrebno. U trenutku dejstva noge, na vrijeme dajte komandu sjedištem bez koje konj neće pravilno funkvionisati.

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.