Boja konjske dlake kroz vijekove

Boja konjske dlake kroz vijekove

Koji je konj najljepši konj ?
Boja konjske dlake kroz vijekove

Koliko god voljeli sve konje, veliki broj ljubitelja konja i jahača će priznati da ipak preferira baš neku određenu boju konja. Prema rezultatima istraživanja Leibniz Instituta  “Zoo and Wildlife Research (IZW)”  objavljenih u  časopisu Scientific Reports,  boje konja kao što su šarene (eng. spotted) i svijetle (eng.  diluted) su bile mnogo češće na početku domestikacije konja do kraja Rimskog carstva, dok su dorate, vrane i alate boje bile predominantne u srednjem vijeku.

Svijetla boja, sivo-smeđa - eng. - dunSvijetla boja, sivo-smeđa (eng. ”dun”)

Studija je pokazala da su na raznolikost boje dlake  jako uticale kulturološke razlike u početku domestikacije oko 3500.god. p.n.e. Da bi ispitali taj harizmatični fenotip naučnici su ispitali 201 uzorak drevne konjske DNA. Ukupno su detektovali 14 različitih tipova boja. Rane pasmine su pokazale 6 varijacija boje, od kojih su 3 već postojale kod divljih konja. Tokom bronzanog doba (2700.-900. god. p.n.e.) i željeznog doba (900.-400. god,) broj varijacija boja se povećao sa 6 na 9 što upućuje na ljudski faktor tj. ljudsku preferencu za novim bojama. Tokom ovih perioda šarci i svijetli konji su bili najčešći.


Šarci


Solidna boja – Alata

U srednjem vijeku atraktivnost šarenih i svijetlih konja je opala, dok su solidne boje kao što su dorate, ali uglavnom alate postale dominantne. Smatra se da je religija odigrala  ulogu u smjeni dominacije šarenih i svijetlih konja. Na početku srednjeg vijeka šareni i svijetli konji su bili izbor plemstva. U Novom zavjetu, u ”Apokalipsi Svetog Ivana” (81-96.god. AD) opisana su četiri jahača apokalipse. Jahač pobjede  jaše na bijelom konju, dok jahač gladi jaše na crnom, jahač smrti na blijedo zelenom i jahač rata na alatom konju. Nakon nekoliko epidemija simbolika je promijenjena: “dobrog” jahača pobjede je zamijenio “loši” jahač kuge koji je i dalje jahao na bijelom konju. Tako su bijeli i bijeli šarci zbog spomena u negativnom kontekstu rezultirali manjim prestižom. Drugi razlog je razvoj streličarstva, pa su bijeli konji bili lakša meta u odnosu na solidne boje.

Četiri jahača apokalipseDo sada ima jako malo informacija o istoriji domestikacije konja. Ova studija je do danas najobimnija studija  koja ispituje utjecaj istorijskih promijena na fenotipski karakter u drevnih pripitomljenih konja. I tada baš kao i danas specifične pasmine su se preferirale ne samo zbog njihovih jahaćih i radnih mogućnosti već i zbog njihove atraktivnosti.

 

Više informacija o studiji na linku:  www.sciencedaily.com

Forschungsverbund Berlin e.V. (FVB). “The Emperor's new coats: History of horse coat colors.” ScienceDaily. ScienceDaily, 7 December 2016.

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
PODIJELI
Selma Jusufović
Suosnivač ranča za konje Lazy Horse i voditelj jahaćeg kampa za djecu. Po profesiji je doktor medicine, bavi se rekreativnim jahanjem 6 godina, a konje voli oduvijek.