Dresurno jahanje

Dresurno jahanje kao disciplina

Dresurno jahanje je prije svega disciplina koja prati razvoj konja. Osnovica svim ostalim disciplinama. Svaka druga disciplina zahtijeva dresurno obrazovanog jahača i konja. Možemo je nazvati i umjetnošću i vrhuncem elegncije.

U dresurnom jahanju se izvode razne figure u dresurnom jahalištu koje može biti: 20×40 (malo) i 20×60 (veliko). Te figure se izvode u mnogim kretnjama koje se zahtijevaju za određeni nivo. Pored osnovnih kretnja konja kao što su: hod, kas i galop možemo napraviti podjelu unutar svih tih. Tako kretnje mogu biti prikupljenje, radne, srednje, produžene…

Dresurni testovi ovise kao prvo o dobnoj kategoriji jahača i konja. Tako imamo osnovnu i visoku dresuru. Osnovni jahaći nivoi su uvodni, početni, elementarni, srednji i teški. Dok u visoku dresuru spadaju: prix St. George, Intermediate I i II, Grand Prix i Grand Prix Special.

Jedna jako lijepa stvar u dresurnom jahanju je to što se mladi konji nikada ne forsiraju u visokim kategorijama. Kako konj stari, tako njegovo dresurno odrastanje prati i teži nivo. Rijetko ćemo vidjeti konja mlađeg od 10 godina na Grand Prix nivou.

Jahači i konji su obučeni u crno bijelog dres code – u. Veće kategorije su dužne nositi frakove i cilindre. Dodatna i pomoćna oprema poput martingala, izvezica, gogova je zabranjena tokom zagrijavanja i performansa. Griva konja mora biti ispletena u pijune ili ošišana i krijestu.

Od jahača se traži da tokom nastupa ne govori (potpuna tišina) i po mogućnosti bude nasmijan. Ograda dresurnog jahališta je jako niska i konj ne smije stati ni jednom nogom van jahališta, što u suprotonom znači diskvalifikacija. Sve figure i manevri su sastavni dio dresurnog testa. Da bi uradili figure potrebno je znati na kojem mjestu ih treba uraditi, za što nam pomažu slova kojem je jahalište označeno.

Dresurno jahanje figureFigure koje se izvode su: linije, dijagonale, krugove raznih prečnika, polukrugovi, serpentine, krivulje… Kretnje smo već naveli što se tiče osnovne dresure, dok se u visokoj dresuru pojavljuju kretnje poput: passage-a, piaffe-a, pirueta, letećih promjena u galopu po broju koraka…

Jahač je dužan da na početku i završetku testa pozdravi sudiju tako što će stati na slovo koje test zahtijeva, i nakloniti se sudiji. Muškarci bi trebali skinuti cilindar, dok žene trebaju samo napraviti pokret rukom kao da rade istu stvar.

Spomenuli smo da se od jahača zahtijeva tišina, međutim postoje freestyle dresurna takmičenja koja se izvode uz muziku koju jahač sa svojim konjem mora u ritmu pratiti.

Dresurno jahanje ocjenjivanjeKompletan performans ocjenjuju sudije koje se uglavnom nalaze iza centralnih slova stranica jahališta (obično iza C i B ili E). Sudije daju ocjene od 0 – 10, od čega se na kraju dobija procenat uspješno (iznad 50%) ili neuspješno odjahanog testa. Ako jahač čuje zvono tokom testa, to znači da je napravio grešku, te da mora ponoviti dio koji mu sudija kaže. Prvo zvono se kažnjava sa -2 boda na ukupni zbir, drugo sa -4, dok je treće diskvalifikacija.

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.