Građa kopita

kopita

Kopito predstavlja modificiranu kožnu tvorevinu. Svojom građom prilagođeno je različitim opterećenjima.

Kopito čine: treći članak trećeg prsta (kopitna kost), dio drugog članka trećeg prsta (krunska kost), kopitni zglob, navikularna kost, ligamenti, tetive , krvni sudovi, nervi i kopitne hrskavice.
Anatomski razlikujemo tri osnovna dijela: zid kopita, petu i žabicu. Osim toga na kopitu razlikujemo još rub i krunu kopita. Rub kopita je mjesto kože noge na kopitu u vidu bezdlačnog područja širine 5 mm. Kruna kopita je dio koji se nalazi neposredno ispod ruba kopita.

KOPITNI ZID
Na zidu kopita razlikujemo vanjsku (konveksnu) i unutarnju (konkavnu) površinu.
Unutrašnji dio zida kopita je bijel jer ne sadrži pigment, za razliku od vanjskog. Fleksibilniji je zbog veće količine vlage, što mu omogućava bolju pokretljivost i na taj način osigurava da su pokreti kopita zaštićeni od prevelikog šoka, te dopušta da se kopitna kost i unutarnji zid kopita mogu kretati u suprotnim pravcima bez gubitka čvrstoće njihove veze.
Vanjski dio kopita je pigmentiran i znatno čvršći od unutarnjeg. Njegova uloga je da nosi težinu konja, štiti unutrašnje strukture,kao i da se ponaša kao opruga, skladišteći i oslobađajući energiju tokom različitih faza koraka. Zdrav kopitni zid nema pukotine i skoro je nepropusan.

UROŽNO POTPORIŠTE
Urožno potporište predstavlja prelaz zida kopita u taban, jedini dio zida koji nije vidljiv dok konj stoji.
Njegova uloga je da kontroliše kretanje stražnjeg dijela kopita, pružajući potporu petnom dijelu i štiti ga od izobličenja.

ŽABICA
Žabica je građena od nepotpuno keratinizirane rožine. Nezdrava žabica sklona je infekcijama, koje ako se ne tretiraju mogu dovesti do značajnijih promijena u strukturi i uzrokovati šepanje. Ima ulogu u apsorpciji šoka, u cirkulaciji, te zaštiti osjetljivih struktura ispod. Sadrži nerve koji omogućavaju konju da osjeti podlogu na kojoj stoji kao i da bude svjestan pozicije svojih nogu u odnosu na tijelo (propriocepcija).
U centru žabice prema stražnjem dijelu nalazi se centralni žlijeb. Zdrav žlijeb je plitak i širok. Ukoliko on postane uzak i dubok tada predstavlja raj za bakterije i gljivice.

KORIUM
Između kopitne kosti i kopitnog zida je korium. To je meko tkivo koje uključuje krvne sudove, nerve i lamine – međusobno povezane strukture kao listići koje pričvršćuju kopito za kopitnu kost.

TABAN
Taban je područje kopita unutar bijele linije, ne uključujući urožna potporišta i žabicu. Njegova funkcija je zaštita struktura koje se nalaze ispod, ali takođe obezbjeđuje i potporu, preuzimajući određenu težinu od zida kopita.

BIJELA LINIJA
Bijela linija spaja taban sa zidom kopita. Štiti kopitnu kost od bakterijskih infekcija.

KOPITNA KOST
Kopitna kost osigurava snagu i stabilnost kopita. Nema srži. Veliki broj sitnih krvnih sudova prolazi kroz oko i kroz nju. Tetive i ligamenti se pričvršćuju za ovu kost.

DIGITALNI JASTUČIĆI (MEKUŠ)
Predstavljaju specijalno modificirano potkožno masno vezivno tkivo ili jastučić. Ima važnu ulogu u apsorpciji šoka.

KOPITNI MEHANIZAM
Pod pojmom kopitnog mehanizma podrazumijevamo promjene oblika kopita koje nastaju prilikom opterećenja i rasterećenja noge. Kopitni mehanizam ublažava udarac kopita od podlogu . Ima ulogu u cirkulaciji krvi kroz kopito. Kopitni mehanizam funkcioniše pravilno samo kada je kopito pravilno.

ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,