PROBAVNI SISTEM KONJA

PROBAVNI SISTEM KONJA

Probava započinje unošenjem hrane u USNU ŠUPLJINU i njenim žvakanjem. U usnoj šupljini su smještene pljuvačne žlijezde i one dnevno mogu proizvesti i do 38l pljuvačke. Pljuvačka se miješa sa unešenom hranom omogućavajući njeno lakše gutanje. U pljuvačci se nalaze bikarbonati (djeluju kao puferi) i male količine enzima amilaze (uloga u razgradnji ugljikohidrata).
JEDNJAK je mišićna cijev dužine oko 1,2 do 1,5 m kroz koju hrana prolazi do želuca.

Želudac konja

ŽELUDAC konja je jako mali u odnosu na njegovu veličinu i čini 10% ukupnog kapaciteta probavnog sistema (8-15l). Najbolje funkcioniše kad su mu ispunjene ¾ (znači češći, a manji obroci). Hrana se kratko zadržava u želucu. Dok konj završi sa obrokom, prvi dio može već napustiti želudac. To vrijeme često iznosi i 15 minuta. U želucu hrana se miješa sa pepsinom (enzimom zaduženim za razgradnju proteina) i želudačnom kiselinom. U želucu se odvija samo mali dio probave hrane proteinskog porijekla i ovdje ne dolazi do resorpcije hranjivih materija. Činjenica koja također opravdava češće hranjenje manjim obrocima je da želudac ne funkcioniše tako dobro prazan. Želudačna kiselina u prisustvu sadržaja dovodi do njegove razgradnje. Ako je želudac prazan tada želudačna kiselina djeluje na njegovu sluznicu. To može uzrokovati pojavu ulcera što ima negativan efekat na atletsku sposobnost, apetit i/ili ponašanje životinje.

Slijepo crijevo i veliki kolon

Hrana iz želuca dospijeva u TANKA CRIJEVA. Tanka crijeva čine 28% ukupnog volumena probavnog sistema konja, odnosno oko 45l. U tankom crijevu dolazi do probave hranjivih materija, a djelovanjem enzima gušterače razgrađuju se i apsorbiraju šećer i škrob, proteini čija je probava započela u želucu, te masti. U tankom crijevu se apsorbiraju i vitamini A, D, E i K, kalcij i fosfor. Konj nema žučni mjehur, pa žuč ide direktno iz jetre u tanka crijeva. Potrebno je oko 30 do 90 minuta da hrana prođe kroz tanka crijeva. Sadržaj iz tankih dospijeva u debela crijeva.

DEBELO CRIJEVO se može podijelti na 5 osnovnih dijelova: slijepo crijevo, veliki i mali kolon, rektum i anus. Debelo crijevo sadrži bakterije i mikrobe koje vrše razgradnju hrane procesom fermentacije.


SLIJEPO CRIJEVO predstavlja veliku slijepu vreću za fermentaciju 27-30l tečnog ili čvrstog sadržaja. Ovdje se nalazi veliki broj celulolitičkih bakterija i protozoa koje se djelovanjem muskulature slijepog crijeva miješaju sa sadržajem, razgrađuju se biljne materije iz hrane do masnih kiselina koje organizam koristi kao energetski izvor. Hrana se u cekumu može zadržati i do 7h. Mikrobna populacija cekuma postaje specifična za razgradnju hrane koju konj kontinuirano uzima. Zato je važno da su sve promjene u ishrane postepene zbog mikrobne populacije kojoj je potrebno vrijeme da se prilagodi, što može potrajati i nekoliko sedmica. Dok hrana dospije do malog kolona skoro sve hranjive materije su probavljene, te ostaju materije koje konj ne može iskoristiti. U malom kolonu dolazi do apsorpcije preostale vode i formiranja fecesa. Ukupan proces probave, od unošenja hrane do izlučivanja fecesa iznosi od 36 do 72h.

ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,