Proljetne pripreme konja

Pripreme za proljece

Dolaskom dužih dana i ljepših vremenskih uslova potrebno je obratiti pažnju na pripremu vašeg konja za nadolazeću sezonu. I koja je bolja prilika za zdravsteni pregled vašeg konja od ove?

ZDRAVSTVENI PREGLED I PREVENCIJA

Pravilna proljetna priprema vašeg konja je ključna za zahtijevnu jahačku sezonu.

Dobro zdravlje zavisi od kvalitetne ishrane i opštih uslova držanja, konstantne vježbe, kao i odgovarajuće kontrole parazita. Jako je bitno dopustiti konju da “živi kao konj“, omugućavajući mu redovan izlazak na ispust i socijalizaciju sa drugim konjima, što predstavlja bitan faktor za fizičko i mentalno zdravlje konja.

Stalni boravak u zatvorenom prostoru stresan je za većinu konja i dovodi do nastanka želudačnih čireva kao i ispoljavanja stereotipnih ponašanja.

Dobra ventilacija i higijena štalskih prostora važna je iz razloga da ne bi došlo do nakupljanja prevelikih količina amonijaka,koji će dovesti do oštećenja pluća, kašlja i povećavati rizik od nastanka respiratornih infekcija.

Detaljan zdravstveni pregled vaš veterinar bi trebao uraditi tokom davanja redovnih vakcina. To je izvrsna prilika da se konsultujete s njim o vašim planovima za sezonu.

PARAZITI

U ovom periodu povećan je rizik od parazitarnih infestacija, koje uzrokuju niz problema kod konja, kao što su različita intestinalna oštećenja , pa i kolike. Paraziti pojačavaju proizvodnju jaja kako vrijeme postaje toplije. Proljeće je najbolje vrijeme da uradite fekalnu analizu (prije i poslije davanja antihelmintika) i na taj način identifikujete koje parazite nosi vaši konj i kako funkcioniše vaš program dehelmintizacije. Na ovaj način možete saznati i stepen infestacije vašeg konja. Veterinari preporučuju uzimanje uzoraka fecesa na pretragu prije i poslije bar 10-12 sedmica nakon davanja antihelmintika.

ZDRAVLJE ZUBA

Praćenje zdravlja zuba jako je važno za funkciju digestivnog trakta.Detaljan pregled ukuljučuje identifikaciju oštrih dijelova zuba, istrošenih ili oštećenih zuba, postojanje malokluzije, kao i dijastema (prostora između zuba) gdje može doći do nakupljanja hrane.

Zdravlje zuba

ISHRANA

Obratite pažnju na zimske zalihe sijena. Donji dijelovi bala sijena mogu biti pljesnivi, pa ako sumnjate na to – nemojte ih koristiti. Prije skladištenja nove zalihe sijena, očistite skladišni prostor od predhodne zalihe sijena. Svježe pokošeno i balirano sijeno najbolje bi bilo ostaviti da stoji najmanje 2 sedmice prije davanja konjima. Takođe je bitan i postepeni prelaz na novo sijeno da bi se izbjegli digestivni problemi.

Ishrana konja

NJEGA KOPITA

Najčešći problemi s kopitima u proljetnom periodu uzrokani su vlažnim uslovima, te može biti popriličan izazov držati kopita suhim i bez bolesti u mokrim uslovima. Dnevno čišćenje ima važnu ulogu.

Njega kopita konja

BIOSIGURNOST

Povećanjem jahačkih aktinosti veća je mogućnost direktnog kontakta konja iz različitih štala.

Najčešći infektivni agensi su respiratorni virusi i bakterije, koje konj koji kašlje može prenositi i sa udaljenosti. Neki od ovih mikroba mogu preživiti na odjeći i rukama ljudi koji su u kontaktu sa njima, u štalama gdje su boravili, kao i na opremi.

Kako smanjiti rizik?
  • Obratite pažnju na ono što je normalno za vašeg konja – naučite kako da izmjerite temperaturu, puls i disanje, obratite pažnju na unos vode, količinu mokraće i fecesa.
  • Izbjegavajte direktni ”konj-konj” kontakt
  • Operite ruke antiseptičkim sapunom nakon diranja drugog konja.
  • Ponesite vlastite posude za hranu i vodu.
  • Prije smještanja konja u drugu štalu, dezinficirajte boks, pojilicu i hranilicu.
  • Izbjegavajte korištenje tuđe opreme.
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,