Opekotine od sunca

Opekotine od sunca

Svi konji skloni su opekotinama, a posebno oni sa svijetlom kožom, usnama, ušima i dlakom.

Kao i kod ljudi, opekotine kod konja nastaju zbog prekomjernog izlaganja ultravioletnom zračenju. Melanin (pigment) pomaže u zaštiti kože od opekotina, ali područja gdje ga nema, tamo gdje konj ima rozu kožu prekrivenu bijelom dlakom, sklonija su opekotinama nakon izlaganja suncu.

Konji koji koriste određene lijekove, kao što su tetraciklini, ili ako boluju od određenih bolesti, postaju fotosenzitivni i mogu biti posebno osjetljivi na opekotine od sunca.

Opekotine od sunca kod konja variraju u stepenu ozbiljnosti i mogu biti jako bolne. Koža postaje upaljena i konj osjeća bol, nelagodu, koža je suha i dolazi do njenog pucanja, stvaraju se plikovi, a moguć je i gubitak dlake u tim područjima.

KAKO SPRIJEČITI OPEKOTINE OD SUNCA?

Najbolja zaštita je ograničavanje vremenskog perioda boravka na suncu. Izbjegavati izlaganje suncu u periodu od 10.00h do 16.00h. Čak i tokom oblačnih dana, kao i u toku proljetnih i jesenjih mjeseci, konji mogu dobiti opekotine od sunca. Zato je jako bitno korištenje zaštitne odjeće kao i krema za sunčanje.

Kreme za sunčanje, pogotove one koje sadrže cink-oksid, jako su korisne. Cink-oksid djeluje na taj način da stvara fizičku barijeru za sunčane UV zrake, upija ih i kasnije i oslobađa kao toplotu.

Potražite kremu koja ima najmanje 30 SPF i nanosite je više puta u toku dana za što bolju zaštitu.

Pojedine kreme za sunčanje za konje imaju specijalne sastojke koji pomažu u zacjeljivanju opekotina, te imaju i repelento dejstvo za insekte, koji su često privučeni otvorenim ranama.

Kako sprijeciti opekotine od sunca

Potražite kremu koja ima najmanje 30 SPF i nanosite je više puta u toku dana za što bolju zaštitu. Pojedine kreme za sunčanje za konje imaju specijalne sastojke koji pomažu u zacjeljivanju opekotina, te imaju i repelento dejstvo za insekte, koji su često privučeni otvorenim ranama.

Maske protiv muha stite konja od sunca
Koža oko očiju i usta sklona je opekotinama, koje zbog svoje bolnosti mogu dovesti do toga da konj prestane uzimati hranu i vodu (a tokom toplih dana jako je bitno da je konj dovoljno hidriran). Maske protiv muha takođe štite konja od sunca.

Zastita koze konja
Ako konj nema samo rozu kožu na licu, onda je potrebno koristiti deke protiv insekata koje ujedno blokiraju i prolazak UV zraka, te tako štite i kožu konja.

LIJEČENJE OPEKOTINA OD SUNCA

Konja smjestiti u okruženje u kojem će mu biti udobno.

Osnova liječenja podrazumijeva smanjivanje upale i bolova. Obezbijediti dovoljnu količinu svježe vode i sijena. U slučajevima jako ozbiljnjih opekotina, naročito ako konj pokazuje simptome koji nisu samo vezani za kožu, potrebno je kontaktirati veterinara.

Šta uraditi ako vaš konj ima opekotine od sunca?

  1. Konja smjestiti u hlad ili u štalu koja je dobro provjetrena.
  2. Obezbijediti dovoljnu količinu vode da bi spriječili dehidraciju.
  3. Ako su opekotine jačeg stepena u pitanju, posavjetujte se sa veterinarom o daljem postupku liječenja.
  4. Ako su opekotine blagog stepena, postoji nekoliko dobrih opcija za njihov tretman: Nanesite sloj vitamina E razrijeđenog sa mineralnim uljem preko opekotine. Jabukovo sirće je takođe korisno u tretmanu za opekotine. Nanosite ga više puta u toku dana na zahvaćeno područje.
  5. Postoje razne komercijalne kreme za opekotine za djecu i odrasle koje se mogu koristiti i kod konja.
  6. Neki veterinari preporučuju uključivanje lana u ishranu konja, kao i korištenje lananog ulja na zahvaćenim područjima.
  7. Pažljivo posmatrajte vašeg konja tokom perioda oporavka i obratite pažnju da ne ispoljava znakove koji nisu vezani samo za kožu.
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,