Kako potražiti pravu školu jahanja za vas?

Kako-potraziti-pravu-skolu-jahanja-za-vas

Ako želite zabavno i nezaboravno iskustvo kao što je jahanje, imajte na umu da isto može biti i veoma opasno. Zbog toga je bitno pronaći adekvatnu školu jahanja. Razne škole jahanja pružaju različite tipove edukacije. Preferirajući jednostavniju, bližu, jeftiniju možete doći do lošeg izbora.

Šta tražiti u školi jahanja:

Iskusni jahači tačno znaju šta trebaju tražiti kada traže novo mjesto, ali ako ste novi u ovom polju, jako je teško razlučiti šta je dobro, a šta loše. Na svu sreću postoji dosta faktora koji mogu pomoći kako iskusnim tako i neiskusnim jahačima.

  • Potražite specijalizovanu štalu

Škole jahanja su profesionalne edukativne ustanove, koje moraju stavljati sigurnost na prvo mjesto. Kada dođete na novo mjesto, pogledajte da li ispunjava osnovne uslove sigurnosti. Da li se insistira na zaštitnoj opremi, sigurnosnim pravilima pri radu sa konjima, da li vam ograda od jahališta ili ispusta ulijeva sigurnost? Ako je odgovor „NE“ na ovih prvih par pitanja onda sigurno niste na pravom mjestu.

  • Pogledajte konje

Još jedan način je da pogledate kako konji izgledaju. Konji bi trebali izgledati sretno i zdravo, što je ustvari najbitnije. Ako vidite da briga o konjima nije na listi prioriteta, onda ste na pogrešnom mjestu. Štala koja ne vodi brigu o konjima, sigurno nije mjesto na kojem želite učiti jahati. Kad je takva briga o životinjama, kakva je onda o ljudima ?

  • Gledajte lekcije

Još jedan dobar način je da gledate kako izgledaju lekcije. Dok gledate, obratite pažnju na stil kojim instruktor drži lekcije i ostvaruje komunikaciju sa jahačima. Svi mogu imati loše dane, ali konj i jahač se u većini slučajeva moraju slagati, za što je instruktor ustvari tu.

  • Upoznajte instruktora

Kada birate školu jahanja, najbitnija stvar treba da vam bude instuktor. Morate imati instruktora kojeg razumijete, koji je spreman prenijeti svoje znanje. Kada razgovarate sa instruktorom pitajte sva pitanja koja vas interesuju. Dobar instruktor će dati odgovore na sva Vaša pitanja.

 

ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.