Uobičajene greške jahača početnika

Uobicajene greske jahaca pocetnika

I dio

Ovladavanje  vještinom jahanja je izazovno ali  nije jednostavno. Početnici često prave slične greške, koje se mogu ispraviti pravilnim savjetom, te vremenom provedenom u sedlu i trudom. Navodimo pet najčešćih grešaka i savjete kako da ih ispravite.

Greška N°1: Ruke u zraku
Instiktivno šake i ruke početnik diže u zrak u cilju vraćanja balansa kada se osjeća nesigurno i želi vratiti ravnotežu. Početnici ponekad dižu ruke čak do visine ramena što ostavlja preduge uzde te gubitak kontakta sa žvalom i kontrole nad konjem. U drugom slučaju jahači dopuste da im uzde klize kroz prste, gube kontakt sa žvalom, pa dižu ruke u zrak da održe kontakt i kontrolu.

Pogresna pozicija rukuPogresna pozicija ruku

Savjet: Ispravite se u sedlu i opustite. Dignite bradu i gledajte u pravcu gdje želite ići. Laktove prisloniti uz tijelo, a podlaktice sa uzdama treba da formiraju ravnu liniju. Opustiti ramena, torzo, upijati pokrete konja, raditi na pravilnoj poziciji cijelog tijela. Što je pravilnija pozicija, biće bolji balans u sedlu, a što je bolji balans sve ćete se manje osjećati nesigurno i imati potrebu da mahanjem rukama nadoknadite gubitak kontrole.

Greška N°2: Prejak stisak nogama
Strah je taj koji jahača početnika tjera da se tokom prvih lekcija koristi svom svojom snagom. Jahanje je balans, a ne grčeviti stisak. Mišići mogu biti aktivni i bez stalne tenzije, želite da budete partner vašem konju, a ne „štipaljka“.

Savjet: Kada sjedite u sedlu, pustite noge da vise iz kuka. Dozvolite težini da obori petu na dole. Ako jakim djelovanjem obarate petu prema dole postoji mogućnost da istovremeno stišćete konja koljenima. Držite stopalo ispod vas, a ne naprijed ili iza. Pravilna pozicija  tijela u seedlu je zamišljena  ravna linija  od uha, ramena kuka do pete.

Pravilna pozicija ruku i nogu
Pravilna pozicija ruku i nogu

Greška N°3: Stajanje na vrhovima prstiju
Pete dole! Ova greška često izroni kada jahač počinje učiti kas. Pokušavajući da se digne iz sedla trzanjem ramena i skokom iz sedla , stojeći na vrhovima prstiju u uzengijama, jahač će zaostati za ritmom kasa i najčešće jako odskočiti dva puta u sedlu. Rukama će se dodatno disbalansirati, a sve zajedno rezultira nezadovoljnim konjem i nebalansiranim jahačem.

Stajanje na vrhovima prstijuNepravilna pozicija nogu

Savjet: Raditi na poziciji nogu, truditi se da potkoljenica bude mirna, “fiksirana” sa stopalom ispod sebe kao da stojite na tlu sa blago savijenim koljenima. Trudite se da mišićima trupa kontrolišete svoju poziciju u kasu, a ne nogama.

Greška N°4: Guranje nogu preduboku u uzengiju
Guranje nogu preduboku u uzengiju je neudobno i može biti opasno ako se ne nosi sigurnosna korpica na uzengiji ili ukoliko se nosi neadekvatna obuća.

Savjet: Uzengije trebaju biti adekvatne dužine. Kada izvadite nogu iz uzengije pravilno duga uzengija će doseći do skočnog zgloba. Kada stavljate nogu u uzengiju, najširi dio stopala treba biti na uzengiji. Radite na pravilnoj poziciji nogu.

Odredjivanje duzine uzengijeOdređivanje dužine uzengija

Pravilna pozicija noge u uzengijiPravilna pozicija nge u uzengiji

Greška N°5: Nemarno (tromo) držanje u sedlu
Bilo da je jahač preplašen ili želi da oponaša kauboje iz filmova, nemarno, tromo, pogrbljeno držanje u sedlu je česta greška. Vrlo je teško kontrolisati svoj balans u takvom položaju, a sve sto utiče na balans jahača utiče i na konja da ne može dobro izvršiti svoj zadatak.

Nemarno tromo drzanje u sedluSavjet: Sjesti ispravno, ali relaksirano, učestvovati cijelim torzom aktivno, a ne držati ramena ravno bez obzira na zadanu i planiranu kretnju.

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.