Pravilna pozicija jahača

Pravilna pozicija jahaca-upotreba nogu

– upotreba nogu –

Napredujući u jahanju, pravilno korištenje nogu je ključ boljeg progresa.  Uz postavljanje noge u pravu poziciju, tajming dejstvovanja, i učenje konja da što bolje reaguje na različita dejstva, možete smanjiti potrebu za čestim i snažnim dejstvima. Također sve to vas dovodi do tačnijeg izvođenja zadatih radnji.

Problem: Noga, ispred ili iza tijela. U najidealnijoj poziciji, vaša noga bi trebala stajati tačno ispod vašeg tijela, u okomitoj liniji ispod glave i sjedišta. Ako se noga pomjera previše unazad, vaš gornji dio tijela uglavnom pada prema naprijed. Ako radito to prečesto, vjerovatno ćete u nepredviđenim situacijama pasti sa konja! Naravno, dejstvo noge iza neutralne pozicije traži od konja neke druge radnje kao što je biranje pravilnog kentera ili primanja, što može dovesti do nejasnoća između vas i konja.

Ako se vaša noga pomjera previše unaprijed, vaš gornji dio tijela će padati unazad. Noge će vam isto tako doći na mjesto kolana ili čak više ispred, na što on može reagovati naglim skretanjem. Konji se mnogo bolje osjećaju i bolje reaguju ako dobijaju lagani kontakt lista i noge, i uglavnom ne reaguju prenaglo na to. Ako vam se tijelo nalazi previše nazad, konj će na to reagovati tako što će biti neaktivan i vrlo često će se zaustavljati. Čak i na energičnom i nervoznom konju, važno je podsjećati ga da konstantno treba ići aktivno i naprijed.
Ako želite što efektnijeg konja, ne smijete dozvoliti da vaše tijelo ide ispred ili iza okomite pravilne pozicije. Naredna tri načina rješenja problema će vam pomoći do pravilne pozicije noge i stabilnosti gornjeg dijela tijela.

One horse- three ridersRješenje: Prvo provjerite dužinu vaših uzengija. Obično, kada su vam noge izvan uzengija, opuštene, krajevi uzengija bi trebali dodirivati vaše skočne zglobove. Idealna dužina uzengija varira od osobe do osobe. Ako vam noge lete ispred vas, uzengije su možda preduge. Ako lete previše iza, onda su prekratke.Ako ste još uvijek u fazi rasta, zapamtite da se i dužina uzengija mjenja kako i vi rastete.

Rješenje: Pokušajte ovo da bi testirali kontrolu vašeg tijela i radite na tome dok usavršavate poziciju neutralne noge na konju.U kasu, usavršavajte to tako što ćete mjenjati smjer svakom narednom dijagonalom. Mjenjanje pravilne stajaće noge lakog kasa je odlična vježba usavršavanje pozicije vaših nogu. Poslije pokušajte mjenjati nogu tako što ćete umjesto sjedenja dva takta ostati u ravnoteži dva takta. Ove dvije vježbe će usavršiti poziciju vaših nogu, te poziciju gornjeg dijela tijela da ne ide previše nazad ili naprijed.

Problem: Konj ne reaguje na dejstva. To može biti rezultat ljenosti konja, i nepoštovanja prema jahaču, što može rezultirati prevelikom upotrebom nepotrebnih i netačnih dejstava noge.

Rješenje: Pokušajte jahati bez uzengija, ali sa bičem. Budite sigurni da je konj pravilno naučen na korištenje biča, te da nema prenaglu reakciju prije nego počnete. Kada tražite da ide naprijed, prvo napravite stisak. Ako ne reaguje na stisak pojačavajte intenzitet do kuckanja. Ako i dalje ne reaguje pravilno, zadajte udarac bičem po butini ili čak po mjestu iza vaših nogu Ovo sve treba da ide jedno za drugim kako bi konj povezao to u jednu stvar. Uz udarac bičem možete zakliktati glasom kako bi bilo što jasnije konju. Ako se to odvija presporo konj neće povezati ništa od toga i nećete imati progres.

Ako konj reaguje pravilno, sljedeći put opet počnite sa lakšim stiskom noge. Ako tada posluša aktiviranjem ili prelaskom u kas, nema potrebe za povećanjem intenziteta i korištenjem biča. Tako ćete mu dati na znanje da je to uradio pravilno. To ne znači da će konj svaki naredni put poslušati, te da ne ovu vježbu ne morate raditi ovo opet. Ovo je vježba i stav sa kojim uvijek trebate jahati.

Upotrijebite ovih par jednostavnih vježbi, kada god osjetite nesigurnost u ovom polju koristite ih, i to će vas dovesti do progresa i usavršavanja pozicije i dejstva vaših listova i nogu.

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.