Šta očekivati od prvih lekcija

Sta ocekivati od prvih lekcija

Neki jahači očekuju da će na prvim lekcijama galopirati kroz prostranstva prirode, dok neki imaju strah od konja. Jako je bitno pronaći se negdje između  uz stručnu pomoć instruktora jahanja.

Ono što će početnici prvo naučiti je pravilan pristup konju. Ima mnogo stvari koje se trebaju naučiti prije samog jahanja. Pravilan pristup konju, upotreba opreme, vezanje konja, vođenje konja i sl.

U samom jahalištu uče se pravila ponašanja u jahalištu, propisno uzjahivanje i pravilna pozicija jahača na konju. Zatim se uče pravila jahanja u grupi. Možda će vam se učiniti da ima mnogo pravila, ali jahanje je opasan sport, a konji su osjetljive i plašljive životinje, ogromne snage. Mala nepažnja ili neznanje može rezultirati neželjenim povredama.

Instruktor ne bi nikada trebao forsirati osobu koja ima prevelik strah, a sa druge strane treba biti oprezan prema previše opuštenim jahačima. Neki će jahači na početku jahati konja kojeg pomoćnik trenera vodi na povodcu dok se ne uvidi da je jahač spreman jahati puštenog konja.

Na prvim lekcijama uči se pozicija jahača sa fokusom na balans u sedlu. Instruktor će pokazati osnovna dejstva koja koristimo za pravilno pokretanje, skretanje i zaustavljanje konja. Nemojte očekivati da ćete kaskati ili galopirati odmah na početku. Prije toga potrebno je vrijeme da se mišići tijela naviknu na poziciju u sedlu. Kada savladate osnovne stvari težit ćete ka tome da usavršavate poziciju u sedlu kako bi bili spremni za intenzivniji rad.

Iz lekcije u lekciju počet ćete razumijevati i konjičku terminologiju bez koje se ne može. Instruktor je dužan da pojasni sve riječi koje ne razumijete na što lakši način.

Sta ocekivati od prvih lekcija 2Možda ćete postavljati pitanja kao što su: Zašto konj ovo radi? Zašto je mahnuo glavom? Zašto je spustio glavu? To su sve normalne stvari koje radi svako živo biće. Konji koje jašete u školama jahanja su stabilni i istrenirani konji.

Na kraju je potrebno naučiti i pravilno sjahati sa konja. Na nekim mjestima ćete se penjati uz pomoć stepenica, na nekim sa zemlje. Što se tiče silaženja, naučit ćete kako pravilno sjahati sa konja direktno na zemlju, bez upotrebe bilo kakvih pomagala.

Ostatak je na vama, vjerujte svojim instruktorima, vjerujte sebi i napredak će doći sam od sebe.

ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.