Paraziti – drugi dio

Ektoparaziti (vanjski paraziti) žive na koži ili dlaci domaćina. Prema vrsti domaćina u ili na kojem žive, dijele se na strogo specifične i ne strogo specifične. Strogo specifični mogu da žive samo na jednoj vrsti ili ograničenom broju vrsta domaćina, dok ne strogo specifični žive na većem broju vrsta domaćina. Ektoparaziti, uključujući muhe, obade, komarce, mokrice, uši i krpelje nisu samo dosadni konju, nego mogu biti i jako opasni po njegovo zdravlje.

Preosjetljivost na ujede insekata

MUHE I OBADI
Ishrana muha krvlju nije obavezna. Napadaju i čovjeka i životinje, ližući znoj i sekrete sluznica, te iz otvorenih rana piju krv i limfu. Neke vrste su i obligatni hematofagi, kao što je muha peckara i ce-ce muha. Samo ženke obada sišu krv. Njihovi ujedi nekad su jako bolni i iritirajući, pa dovode do pojave velikih kvrga na mjestu ujeda.

Muha peckara
Konjska muha

KOMARCI I MOKRICE
Hematofagni su insekti, odnosno insekti koji se hrane krvlju, ali samo ženke. Rilo im je podešeno za ubadanje i sisanje krvi. Mužijaci se hrane biljnim sokovima. Ženke polažu jaja u stajaću vodi ili na površinu vlažne zemlje. Kod nekih konja kao posljedica ujeda može doći do razvoja alergijskih reakcija.

ŠTRKOVI
U stadiju larvi obligatni su paraziti, dok se kao odrasli insketi uopće ne hrane. Imaju redukciju usnog aparata, ali zadržavaju funkciju razmnožavanja. Ženke polažu jaja na domaćina, iz kojih se razvijaju larve. Larve svojim kretanjem po koži izazivaju svrbež, pa konji usnama i zubima češu i ližu ta mjesta i na taj način unose larve u organizam. Razvoj u domaćinu traje 9-10 mjeseci. Nakon toga fecesom dospijevaju u vanjsku sredinu, gdje se razvija odrasli štrk.

KRPELJI
Krpelji su vanjski paraziti mnogih sisara. Vidljivi su golim okom. Nekima je za razvoj potreban jedan, nekima dva ili tri domaćina. Lako se uočavaju na koži konja. U suzbijanju krpelja najbolji rezultati se postižu hemijskim sredstvima, akaricidima, u obliku spreja ili tekućine. Kontrola se vrlo učinkovito provodi dnevnim pregledom konja i uklanjanjem krpelja. Preporučuje se uklanjanje šikara i zapuštenih njiva, spaljivanje pašnjaka, gdje krpelji najčešće borave. Krpelji su važni vanjski paraziti u smislu da mogu služiti kao prenosioci uzročnika anaplazmoze, piroplazmoze i borrelioze.

Krpelj

ŠUGARCI
Šuga konja je hronično oboljenje kože kojeg karakterišu svrab i promjene na koži. Danas spada u vrlo rijetko oboljenje. Konji se mogu infestirati i šugarcima koji izazivaju šugu drugih vrsta životinja (ovaca, koza, svinja, pasa , mačaka, kunića i nekih divljih životinja). Međutim, infestacija u tom slučaju uvijek prolazi spontano, ne širi se po tijelu.

Šugarac pod mikroskopom

UŠI
Ušljivost (vašljivost) javlja se tokom cijele godine, najčešće tokom zime i u rano proljeće, kada su životinje u štalama, pa je prenošenje sa jedne na drugu lako i brzo. Hrane se krvlju i usko su specijalizirani u odnosu na vrstu domaćina. Lokalizirani su na površini kože, gdje izazivaju oštećenja. Njihovo prisustvo izaziva i srvrbež, što se očituje se trljanjem, grizenjem, lupanjem nogama. Dlaka je neuredna, a moguće su i sekundarne bakterijske infekcije.

Uši konja
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,