Tetanus konja

Tetanus vakcinacija

Tetanus

Zbog njegove nagle pojave i prirode simptoma, tetanus je zastrašujuća bolest koje pogađa i ljude i životinje. Konji su naročito osjetljivi na tetanus jer posjeduju prirodno slabiji imunitet i skloni su raznim ranama i ozljedama. Pojavljuje se u svim dijelovima svijeta.

Teanus uzrokuje bakterija Clostridium tetanikoja proizvodi jak toksin.Može se naći u tlu i izmetu životinja, a u vanjskoj sredini opstaje duži vremenski period. Bakterije tetanusa ne trebaju kisik za razvoj i ubrzano se razmnožavaju u oštećenom tkivu na mjestu ozljede.

U tijelo ulazi putem rana, naročito ubodnih rana, gdje je nizak nivo kisika, što predstavlja idealne uslove za njeno razmnožavanje.

U organizmu proizvodi jak toksin. Ovaj toksin utiče na nerve koji kontrolišu mišiće.

Uobičajeno ulazno mjesto infekcije kod konja je ubodna rana na kopitu.

Infekcija je moguća i putem crijeva, nakon uzimanja kontaminirane zemlje ili izmeta, gdje joj ulazno mjesto predstavljaju čirevi u želucu i crijevima. Kod ždrebadi, infekcija je moguća i preko pupka.Povremno, tetanus može nastati kao posljedica infekcije ozljeda prilikom porođaja ili u slučaju zaostale posteljice.

Tetanus ne završava uvijek smrću. U pojedinim slučajevima, konji prolaze sa blagim znakovima oboljenja, ali zbog prirode ove bolesti veterinar mora biti uključen u terapiju ukoliko postoji sumnja na tetanus.

KOJI SU SIMPTOMI?
  • Osjetljivost na manipulaciju.
  • Konj zauzima ukočen stav, otežano se kreće i jede.
  • Ukočenost i drhtanje mišića.
  • Često u nemogućnosti da proguta hranu i vodu, sadržaj se vraća kroz nos. Iz usta se cijedi slina.
  • Kao jedan od najranijih znakova, zapaža se ispadanje trećeg očnog kapka.
  • Na normalne podražaje, a pogotovo na glasne zvukove ili jako svijetlo, konj pretjerano reaguje.
  • Konj se znoji.
  • U napredovalim slučajevima, konj leži i ne može ustati, dolazi do opšteg grča mišića i gušenja zbog paralize mišića za disanje.

Tetanus kod konja i lijecenje

LIJEČENJE

Ako se ustanovi na vrijeme, cilj liječenja je ukljanjanje uzročnika i neutralizacija toksina, te ublažavanje grčeva mišića.

Liječenje podrazumijeva obradu rane, kao i davanje velikih doza antibiotika, sistemski i lokalno, i tetanus antitoxina. Nekad je jako teško ustanoviti ulazno mjesto infekcije.

Bolesni konji trebaju biti smješteni u mirnim i tamnim prostorijama, zbog njihove povećane osjetljivosti na zvukove i svijetlo.

Mogu proći i dvije sedmice do prvih znakova oporavka, a simptomi mogu biti prisutni mjesec dana i duže. U većini slučajeva ako konj sa tetanusom preživi sedam dana, šanse za preživljavanje su mu veće. Nažalost, u teškim slučajevima šanse za oporavak su jako male, pa je potrebno razmisliti i o eutanaziji kao opciji.

PREVENCIJA

Tetanus je bolest koja se može lako spriječiti. Svi konji bi se trebali redovno vakcinisati. Preporučuje se da prva vakcinacija bude dvokratna, a revakcinacija se obavlja svake godine.

Ždrebad ne mogu odgovoriti na vakcinu prije četvrtog mjeseca života. Kao zaštitu u tom periodu dobivaju tetanus antitoxin ubrzo nakon rođenja. Takođe, zaštitu u ovom periodu dobivajui preko kolostruma (prvog mlijeka) ako je kobila vakcinisana.

Dobra prva pomoć može pomoći u sprječavanju nastanka tetanusa. Rane treba očistiti čim se dogode. U štalama, ispustima i drugim mjestima gdje konji provode svoje vrijeme ukloniti predmete (npr. građevinski materijal) koji bi mogli dovesti do ozljede.

ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,