Poslastice za konje

POSLASTICE ZA KONJE

Svaki konj voli poslastice. A šta ponuditi kao poslastice? Iako su mrkve i jabuke jedan on najčešćih izbora, možete im ponuditi gotovo svako voće i povrće.
Koliko ponuditi?  Ne previše.
Jedan ili dva komada neke poslastice će biti dovoljno. Isijecite ih na komadiće. Konji bi trebali da jedu male količine hrane na kontinuiranoj osnovi, što znači da će konj uvijek htjeti još, ali naučite reći ne. Sve poslastice predstavljaju dodatne kalorije koje većini konja nisu potrebne, ali još važniji razlog ograničavanja količine je da u probavnom sistemu konja postoji delikatan balans bakterija i drugih mikroba neophodnih za proces probave.

“SIGURNO” VOĆE I POVRĆE

“Sigurno” voće za konje: jabuka, banana, kupina, borovnica, dinja, trešnja, kokos, grožđe, naranča, breskva, kruška, ananas, šljiva, jagoda, lubenica, smokva, grejp, datule, mandarine, mango, maline, kupine.
“Sigurno” povrće za konje: repa, kupus, mrkva, celer, kukuruz, krastavac, zelena salata, tikva, grašak. Banane (zajedno sa korom) su izvrstan izvor kalija, a ananas i naranče vitamina C. Kada dajemo ananas trebamo oguliti koru i narezati na komadiće. Isto tako i naranču. Trešnje su bogat izvor vitamina A i C (konjima ih dajemo bez košpica). Mrkve imaju visok sadržaj vitamina A, a nizak zasićenih masti i holesterola. Celer je bogat izvor vitamina K, kalijuma, magnezijuma, vitamina B2,B6, A i C. Dobar je izvor vlakana. Kukuruz je odličan izvor kalijuma, vitamina B6, magnezijuma i željeza, ali ima jako visok sadržaj škroba, na što se mora obratiti pažnja prilikom sastavljanja obroka i određivanja njegove količine.  Tikva je izvor vitamina A. Sadrži 90% vode i slatkog je okusa, zbog čega konji jako vole da je jedu.

KORE VOĆA

Jedan od načina da ponudite svom konju nešto ukusno i hranjivo su kore pojedinog voća. Kora jabuke je posebno korisna za konje, jer sadrži ursoličnu kiselinu. Ona stimuliše mišićni rast, povećava metabolizam ugljikohidrata, te smanjuje količinu masti u organizmu.

VOĆE I POVRĆE KOJE BI TREBALI IZBJEGAVATI

Potencijalno toksično voće i povrće: brokule, karfiol, kupus, paradajz, paprika, krompir, luk, špinat, patlidžan, avokado. Brokule i karfiol mogu izazvati povećano stvaranje gasa crijevima, ali inače se mogu dati u jako malim količinama. Paradajz, krompir i druge vrste iz porodice Solanum sadrže solanin (glikoalkaloid) koji je toksičan za konje. Izbjegavajte kore tropskog voća, kao što je npr. mango i papaja, jer one mogu djelovati iritantno na kožu.

BIJELI LUK – DA ILI NE?

Biljke iz porodice Alliaceae, u koju spada i bijeli luk, sadrže supstancu koja kao posljedicu svog djelovanja ima oksidativno oštećenje hemoglobina (proteina u crvenim krvnim zrncima odgovornog za transport kisika u krvi), što se manifestira anemijom.

Bijeli luk vrlo je čest sastojak suplemenata za konje zbog svojih pozitivnih efekata na respiratorni i imuni sistem, antimikrobnog efekta i mnogih drugih. Većina ljudi koja ga daje konjima nije primijetila pojavu negativnih znakova, zavisnih od doze, učestalosti i dužine davanja. Na osnovu mnogih studija doza od 15mg/kg tjelesne mase ne bi trebalo da ima negativne efekte.

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,