Jahanje kao fizička aktivnost

Jahanje kao fizicka aktivnost

Iako je jasno da je najveći benefit druženja sa konjima i jahanja, povoljan uticaj na djecu i  odrasle u brojnim mentalnim i fizičkim sferama, ipak se  ne može zanemariti fizička aktivnost koja proizilazi iz tih aktivnosti, a koja svakako utiče na zdravlje.

Jahanje angažuje cijelo tijelo,  zahtijeva koordinaciju trupa i dijelova tijela za koje niste znali ni da postoje dok niste sjeli na konja. Naravno da vremenom postaje lakše, ali jahanje spada u sportove kod kojih je napredak slojevit. Taman kada mislite da ste nešto savladali, na površinu izroni druga potrebna vještina i počinjete opet ispočetka.

Ko god se bavi jahanjem grozi se rečenice koju često čuje, a to je “ali konj radi većinu posla…”. To naravno nije ni blizu istine. Kao što auto neće nigdje bez vozača, ni konj neće krenuti, nastaviti  se kretati, zaustaviti se, okrenuti, itd. Itd.  bez pravoga jahača, odnosno dok  se sa njim aktivno ne učestvuje cijelim tijelom u svakoj zadatoj radnji.

Mišići trupa

Da bi jahač bio izbalansiran na konju mora koristiti mišiće trupa, odnosno torza. Pri kretanju konja jahač se kontinuirano “bori” da ostane u ravnoteži, tada mišići torza učestvuju u izometrijskim kontrakcijama kojima je za cilj da održe tijelo u specifičnom položaju.

Poboljšano držanje

Što se češće jaše, mišići torza će ojačati, to je veća vjerovatnoća da će i držanje izvan sedla biti sve bolje i bolje.

Mišićni tonus

Osim mišića torza, jahanje je odlična vježba za mišiće zdjelice, nogu, ruku, a sve kao rezultat održavanja dobre pozicije na konju i sudjelovanja zajedno sa konjem u svim njegovim kretnjama, bez imalo sile.

Kardiovaskularna vježba

Ovisno o vrsti jahanja, brzini, agilnosti konja, jahanje može zahtijevati više snage, energije i kardiovaskularnog kapaciteta, a to ga čini odličnom kardio vježbom koja rezultira u poboljšanju opšte kondicije.

Trošenje kalorija

I za kraj, ali ne i najmanje važno je i potrošnja energije prilikom jahanja i rada sa konjima. Laganim hodom na konju u trajanju od jednog časa može se utrošiti oko 148 kcal.  Kas koji zahtijeva malo više energije i balansa može utrošiti oko 384 kcal. Galopiranjem se utroši najviše kcal oko 472. Samo četkanje konja,  nošenje sijena i kanti sa vodom, kretanje do manježa, ispusta ili nošenje opreme je dovoljno da cijelo tijelo radi, a da se kalorije  značajno troše i to oko 207 kcal za sat, a da se niste ni popeli na konja.

Znači, drugi put kada budete birali vrstu fizičke aktivnosti kojom ćete se dovesti u formu, probajte sa jahanjem. Iznenadićete se na tako mnogo načina. Na čistom zraku, u predivnoj prirodi, potpuno organski bez potrebe za kupovinom specijalne opreme i pomagala. Samo treba obaviti štalski posao na vrijeme i kako treba! Tijelo se kreće, a vi se osjećate bolje.

ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
PODIJELI
Selma Jusufović
Suosnivač ranča za konje Lazy Horse i voditelj jahaćeg kampa za djecu. Po profesiji je doktor medicine, bavi se rekreativnim jahanjem 6 godina, a konje voli oduvijek.