Zubi konja

Kao i ljudi, konji takođe imaju dva seta zuba tokom svog životnog vijeka. Prvi zubi mogu izbiti i prije nego se ždrijebe rodi. Konjima zubi rastu tokom čitavog života, prosječno 2-5 mm godišnje.
zubi konja po godinama

Zubi konja po godinama

vrijeme nicanja zubaVrijeme nicanja zuba

Konj ima kružne žvakače pokrete, gornja vilica mu je šira od donje, pa se kao posljedica toga površine zuba ne troše ravnomjerno. Zbog toga dolazi do stvaranja oštrih rubova na vanjskoj površini zuba gornje i na unutrašnjoj površini zuba donje vilice. Ovi oštri rubovi mogu dovesti do povreda sluznice usne šupljine i jezika. Konj pokazuje znakove boli, te čak i odbija prihvatiti žvalu, dolazi do otežanog žvakanja, vrlo često iz usta ispadaju komadići hrane, a u fecesu se mogu primijetiti neprobavljeni komadići zobi, dlaka gubi sjaj, životinja postepeno mršavi.

Jednom godišnje se preporučuje pregled zuba kod odraslih konja, dok je kod mladih, koji još uvijek mijenjaju mliječne zube, to potrebno obavljati svakih 6 mjeseci. Zavisno od toga vrši se njihova korekcija.

MLIJEČNI (PRIVREMENI) ZUBI

Mladi konj ima 24 mliječna zuba. Mliječni zubi zamijenjuju se stalnim u dobi od 2,5 do 5 godina. Prvi stalni zub (prvi pretkutnjak) izbija u dobi od jedne godine. Sa godinu dana prvi sjekutići gube udubine jer su se istrošili, pa su im vrhovi postali ravni. Sa dvije godine i ostali sjekutići postaju ravni.

STALNI ZUBI

U dobi od 5 godina konji imaju sve stalne zube, osim očnjaka koji mogu ostati skriveni sve do 7 – 8 godine života.

Odrasli konji imaju šest sjekutića u donjoj i šest u gornjoj vilici. Sjekutići služe za uzimanje i kidanje trave. Odmah iza njih nalaze se očnjaci. 25% kobila ima očnjake. Iza njih smješteni su pretkutnjaci i kutnjaci, po 6 u donjoj i gornjoj vilici. Oni imaju ulogu da usitnjavaju hranu.

Između sjekutića i pretkutnjaka je intredentalni prostor (prostor bez zuba).

Konji mogu imati i rudimentarni pretkutnjak, odnosno vučiji zub. Oko 50% konja ima ovaj zub. Tokom evolucije ovaj zub je izgubio svoju svrhu. Nalazi se odmah ispred pretkutnjaka gornje vilice, a ponekad se može naći i na istom mjestu na donjoj vilici.

PROMJENE NA ZUBIMA

Promjene koje nastaju na zubima tokom vremena mogu nam pomoći u utvrđivanju starosti konja. Izbijanje i trošenje stalnih zuba predstavlja dosta pouzdan metod za određivanje starosti konja. Svi zubi imaju udubine na kruni koje vremenom nestaju kako se zubi troše. Mijenja se i oblik i veličina krunice zuba. Stalni zubi vremenom postaju uži i duži.

Određivanje starosti konja na osnovu ovih promjena puno je preciznije kod mlađih konja.

Udubine nestaju sa centralnih sjekutića donje vilice u dobi od 6 godina, srednjih sa 7, a bočnih sa 8.

Dok na sjekutićima gornje vilice nestaju redoslijedom od centralnih prema bočnim sa 9, 10 i 11 godina starosti. Nakon ovog perioda svi sjekutići su ravni.

dent zvijezda i udubina
Dentalna (rubna) zvijezda (žućkasto obojena tačkica) pojavljuje se na centralnim, srednjim i bočnim sjekutićima u dobi od 8, 9 i 10 godina. Do 15 godine sjekutići gube ovu zvijezdu.


U dobi od 10 godina, na gornjim bočnim sjekutićima može se primijetiti tzv. Galvanova brazda, koja se tokom narednih 10 godine povećava. Prostire se tokom čitave dužine zuba. Nakon ovog perioda ona polako nestaje, tako da je konj u 30-tim godinama nema.

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
PODIJELI
Nermina Spahija
Diplomirani veterinar, jahač, zaljubljenik u sve životinje i naravno konje. Posebno pazi konjiće na Lazy Horse-u, a tokom dječijih jahaćih kampova prenosi svoje znanje mladim jahačima o važnosti zdravlja konja,