Primarna podjela uzdi

Uzda je jedan od vrlo bitnih dijelova konjske opreme koja se koristi za kontrolu glave i vrata konja. Vrsta uzde zavisi od discipline koja se jaše te nivou iskustva jahača.

Engleske uzde

Dupla uzda

Dupla uzda, ili, drugačije nazvana puna uzda, je uzda sa dvije žvale i četiri dizgina. Prva žvala je snaffle, slična modificirajoj snaffle žvali. Druga je najjednostavnija „curb“ žvala. Običnom snaffle žvalom se jašu dresurna takmičenja do visokog nivoa, kao i neka eventing takmičenja. Napredniji jahači bi trebali koristiti samo duplu uzdu. U pravim rukama, ova uzda će poboljšati performans, dok će u krivim rukama znatno oštetiti konjsku reakciju na uzdu.

Dupla uzda

Pelham

Pelham uda, često korištena kod jahača engleskog stila, je žvala sa jednom žvalom i četiri dizgina. Žvala je u neku ruku sredina između curb-a i snaffle-a, ima duple prstenove, te se 2 seta dizgina kače na nju. Mnogi početnici u eventingu koriste ovu uzdu, kao i polo jahači. Zbog pritiska poluge, ima približan efekat kao dupla uzda.

Pelham

Snaffle

Engleska snaffle uzda je najjednostavnija uzda koja postoji. Ima jednu snaffle žvalu i jedan set dizgina. Često viđena žvala na nižim takmičenjima engleskog stila. Snaffle uzda uvijek bi trebala imati prekonosnike, što nije slučaj sa pelhamom. Čak i ako se zove snaffle, mogu se stavljati i neke druge vrste žvala.

Snaffle

Western uzde

Obična western uzda

Obična western uzda se koristi u skoro svim western eventima, kao i u western terenskim jahanjima. Inače nema prekonosnika, mogu se stavljati više vrsta žvala, dok je „curb“ najčešća. Zanimljivo je da se često jaše sa razdvojenim dizginima. Hvatanje teladi, i trka oko buradi se jaše sa sastavljenim dizginima, dok većina rančerskih i terenskih jahača ih koristi razdvojene.

Obična western uzda

Uzda sa obručem oko uha

Ova uzda je mnogo slična običnoj western uzdi. Glavna razlika između ove dvije uzde je ta što umjesto čeonog kaiša, na ovoj uzdi postoji obruč oko jednog uha. Neke od ovih uzdi koje se prave od kože, na sebi često imaju dekoracije srebra, kako za evente tako i za terensko jahanje.

Uzda sa obručem oko uha

Hackamore

Hackamore je uzda bez žvale koja kontrolno djelovanje ima na nosu konja. Postoje mnoge varijacije ove uzde, ali, u svakom slučaju sadrži takozvani bosal koji opkružuje nos konja. Bosal zahtijeva korištenje posebnih uzdi koje se vežu za njega ispod njuške, koristeći poseban čvor. Često se koristi u treningu mladih western konja, dok je rijetko viđen na manifestacijama i takmičenjima.

Hackamore

Ovo je naravno najprimarnija podjela u svijetu jahanja. Postoje još detaljnije podjele uzdi o kojima ćemo govoriti u jednom od narednih članaka.

 

ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.