Zašto je dobro biti sa konjima?

Zasto je dobro biti sa konjima

Biti sa konjima znači živjeti život koji najbolje mogu razumijeti drugi ljubitelji konja i životinja.  Druženje sa konjima nije samo pitanje zabave ili uzbuđenja, ono  utiče i na djecu i  odrasle, na različite mentalne i fizičke aspekte života. I možda zvuči malo utopijski, ali zaista utiče na onaj aspekt koji je čovjeku najpotrebniji.

Smanjenje stresa

Boravak i rad sa konjima signifikantno smanjuje nivo kortizola, hormona koji je povezan sa stresom, rezultati su studije provedene na 130 ispitanika u trajanju od 12 sedmica. Samo boravak u blizini konja smanjuje stres i anksioznost. (Konji su najbolji prirodni terapeuti) Terapija potpomognuta sa konjima postaje popularna terapija izbora za različita oboljenja.

Učenje

U štali se doživotno uči, uči se stalno i od svakoga, od kolega jahača, od trenera, od odoba koje se brinu o konjima i naravno od svakog konja po naosob. Čak i ako se ne uzimaju lekcije jahanja, samo boravak u štali je dovoljan za svakodnevno sticanje novih znanja.

Socijalne vještine

Djeca i odrasli koji borave u štali postaju vrlo društveni, i kada nisu takvi po prirodi. Razlog za to je što su u stalnoj interekciji sa drugim ljubiteljima konja. U interakciji u kojoj nesvjesno žele da budu jer iz nje uvijek uče više, i interakciji u kojoj su oni i njihovo mišljenje traženi i poštovani bez obzira na dob, vještinu jahanja i nivo znanja o konjima, jer je svakome od njih svačije iskustvo dragocjeno.

Liderske vještine

Ne samo da se prilikom rada sa konjima stalno uči, nego se postaje lider za kratko vrijeme. Konji najbolje odgovaraju na samopouzdanje onoga ko radi sa njima. Jasna i efektivna komunikacija će osigurati sigurnost i jahaču i konju. Uskoro će i mali jahači primjetiti kako sa samopouzdanjem prenose svoje znanje drugima.

Samopouzdanje

Kada neko tek dodje u štalu susretne se po prvi put sa stvarima koje nikako nije mogao znati iz svakodnevnog života, sa stvarima koje su specifične za prilično rijedak sport. Vremenom osoba savladava sve nepoznanice, uključujući i jahanje, što joj pruža samopouzdanje ne samo u štali, nego i u vanjskom svijetu i međuljudskim interakcijama.

Izazovi

Svaka interakcija sa konjem, svaki trening u manježu ili izlazak na teren je izazov, koji bi neiskusan jahač najčešće želio da izbjegne iz straha, ali strah nije nije primjereno ponašanje sa konjima. Zato se on uprkos strahu suočava sa izazovom kojeg nekada savlada odmah, a nekada nakon mnogo pokušaja, ali ga ipak savlada. a to ga čini jačom osobom na duže staze.

Odgovornost

Briga o konjima zahtijeva dosta rada. Konji su živa bića koja ovise o nama da ih nahranimo, iščetkamo, očistimo kopita, napojimo, izvedemo na ispašu ili primijetimo prve znake bolesti, Oni ovise o našoj pažnji i brizi.

Sklapanje prijateljstava

Kažu da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Ali konji također mogu biti odlični prijatelji. Jedna studija je pokazala da konji mogu biti čak najlojalniji prijatelji ako se tretiraju ispravno, Zapravo mogu se sjetiti svojih « ljudskih prijatelja čak 10 godina nakon separacije ».

ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Selma Jusufović
Suosnivač ranča za konje Lazy Horse i voditelj jahaćeg kampa za djecu. Po profesiji je doktor medicine, bavi se rekreativnim jahanjem 6 godina, a konje voli oduvijek.